Franta, atac masiv asupra ISIS în Siria

Franța s-a dezlănțuit asupra ISIS. Avioane de luptă au lansat, duminică,  20 de bombe asupra fiefului organizaţiei Statul Islamic Raqa în estul Siriei, distrugând un post de comandă şi o tabără de antrenament, a anunţat Ministerul Apărării.

"Primul obiectiv distrus era utilizat de Daesh (acronim pentru SI în limba arabă) ca un post de comandă, centru de recrutare jihadist şi depozit de arme şi muniţii. Al doilea obiectiv era o tabără de antrenament teroristă", a precizat ministerul într-un comunicat, citat de AFP și preluat de Agerpres.

Un oficial francez a declarat pentru Associated Press că țara sa a lansat o serie de lovituri aeriene, distrugând o tabără de antrenament a jihadiștilor și mai multe depozite de muniție.

Purtătorul de cuvânt al ministerului francez al apărării a declarat duminică că operațiunile din zona Raqqa au implicat 12 de aeronave, inclusiv 10 avioane de luptă.

Represaliile francezilor au fost lansate in colaborare cu aviația SUA, susțin autoritățile franceze. Anterior Pentagonul a declarat că SUA și Franța au convenit asupra unor măsuri concrete la sol lupta cu ISIS.

[citeste si]

În cursul unei convorbiri telefonice, miniștrii 'au căzut de acord asupra pașilor concreți pe care militarii americani și francezi vor trebui să-i urmeze pentru intensificarea cooperării' în campania împotriva SI în Siria și Irak, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook într-un comunicat. Cei doi responsabili vor rămâne în contact strâns în zilele următoare, a mai indicat Cook, fără alte precizări.

Pe de altă parte, Casa Albă a anunțat că SUA și Franța vor intensifica schimbul de informații, Washingtonul declarându-se 'absolut' pregătit să aprobe o eventuală invocare de către Paris a articolului 5 din tratatul fondator al NATO, ce prevede că un atac armat îndreptat împotriva unui stat membru este considerat îndreptat împotriva tuturor țărilor Alianței.

'Revine francezilor să ia decizia de a invoca articolul 5. Suntem pregătiți să facem tot ce este necesar pentru a susține Franța în această tragedie', a declarat la CNN Ben Rhodes, consilier adjunct pentru securitate națională al Casei Albe.

Atacurile aeriene franceze au loc înainte ca portavionul francez Charles de Gaulle să ajungă în Golful Persic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel