Franţa anunţă uciderea unui important lider jihadist în regiunea Sahel

Marocanul Abou Abderahman al Maghrebi, alias Ali Maychou, considerat numărul doi şi liderul religios al Grupului de susţinere pentru islam şi musulmani (GSIM), organizaţie jihadistă cu legături cu Al-Qaida, a fost ucis de forţele franceze în Mali la începutul lui octombrie, a declarat marţi pentru AFP ministrul francez al armatelor, Florence Parly, relatează AFP, scrie Agerpres.

Jihadistul a fost ucis "în noaptea de 8 spre 9 octombrie" pe teritoriul Mali, în coordonare cu forţele din Mali şi cu susţinere americană, a precizat ea într-un avion cu care se deplasează într-un turneu în mai multe ţări din regiunea Sahel, unde circa 4.500 de militari francezi sunt desfăşuraţi în cadrul operaţiunii antijihadiste Barkhane.

Acest marocan era "al doilea cel mai căutat terorist din Sahel - inclusiv de către americani", a declarat ministrul în avionul cu care se deplasa spre Gao, în Mali, din Franţa. El s-a alăturat Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI) în 2012.

El a devenit liderul spiritual al AQMI, înainte de a participa la formarea GSIM în 2017 alături de Iyad ag Ghali, numărul unu al organizaţiei şi de care era cel mai apropiat.

GSIM a revendicat atacurile recente de la sfârşitul lui septembrie şi începutul lui octombrie asupra forţelor maliene de la Boulkessy şi Mondoro, soldate cu uciderea a 40 de militari. Grupul a revendicat şi atentatul de la Ouagadougou din martie soldat cu opt morţi.

Creierul expansiunii Al-Qaida în Sahel, Ali Maychou este al doilea personaj important din cadrul GSIM ucis în acest an, după algerianul Djamel Okacha, alias Yahya Abou El Hamame, în luna februarie.

"Este vorba despre neutralizarea unui personaj foarte influent", a declarat pentru AFP Florence Parly, a doua zi după vizita sa în Burkina Faso, unde s-a întâlnit cu forţele speciale franceze.

"Este foarte important să dezorganizăm aceste mişcări în profunzime", a subliniat ministrul, "dar asta nu înseamnă că aceste mişcări se autodistrug".

"Trebuie să continuăm această muncă împotriva terorismului, dar asta nu este decât un element" al misiunii care trebuie îndeplinite pentru a securiza ţările Sahelului, a reamintit ea, menţionând importanţa consolidării forţelor armate locale pentru ca ele să devină mai autonome.

"Victoria adevărată va fi cea a armatelor din Sahel", a mai spus ea, precizând că situaţia securitară din zonă s-a degradat puternic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel