Frans Timmermans avertizează Guvernul Dăncilă. Bogdan Chirieac, fără replică, întrebare-cheie

Roxana Neagu / 03 apr 2019 / 13:26 Salveaza PDF Comentarii

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat declarațiile lui Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, despre statul de drept din România. 

”Aș vrea să avertizez Guvernul României să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar” este primul mesaj al lui Timmermans pentru România. 

Vezi mai mult aici:  Frans Timmermans avertizează Guvernul Dancilă

”Sunt fără replică. În fiecare zi, se dărâmă, pur si simplu, tot ce înseamna, în mintea noastră, construcție europeană și construcție occcidentală: democrație, libertate. Pur si simplu! Cum adică statul român poate opri o anchetă judiciară? Păi cum rămâne cu independența justiției? Dacă Guvernul României poate opri ancheta judiciară împotriva doamnei Kovesi, ar putea opri și ancheta judiciară împotriva dlui Liviu Dragnea, de exemplu. Cum se întâmplă lucrurile acestea? Cum adică să oprești o anchetă judiciară într-o justiție independentă? Eu nu pot să înțeleg!” a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3, în emisiunea ”Obiectiv”, care subliniază că oricine înțelege acuzațiile de luare de mită ce i se aduc Laurei Codruța Kovesi. 

Presiune asupra justiției din România

 

Bogdan Chirieac afirmă că Frans Timmermans, prin declarațiile sale de astăzi, face ”presiune explicită asupra justiției din România. Aștept ca Inspecția Judiciară (IJ) din țara noastră să apere independența și reputația justiției din Români și-n cazul lui Manfred Weber, care a cerut oprirea imediată a anchetei judiciară împotriva doamnei Kovesi, dar și-n cazul domnului Timmermans - n.r. să reacționeze IJ.”

Kovesi, paralelă cu Dragnea

Frans Timmermans a mai susținut că Laura Codruța Kovesi este ”preferata” pentru funcția de procuror-șef european și că o admiră, dezvăluind că au lucrat împreună câțiva ani. 

Vezi mai mult aici: Frans Timmermans: Kovesi este preferata. Am lucrat cu ea

”Pe mine mă îngrijorează când dl Timmermans spune că știe exact situația din România, Ungaria și Polonia. Dacă și-n cazul Ungariei și Poloniei, cunoaște situația la fel de prost ca în cazul României, Europa are o problemă. Mai departe, dl Timmermans dorește ca doamna Kovesi să-și urmărească procedura de numire în funcția de procuror european. Foarte bine, să facă doamna Kovesi și Europa acest lucru. În același timp, nimeni nu poate opri ancheta judiciară din România, pe standardele noastre. Dacă oprești ancheta judiciară în cazul doamnei Kovesi, eu cred că și în cazul dlui Dragnea trebuie oprite imediat anchetele” a mai explicat Bogdan Chirieac. 

”Ne aflăm în fața unui caz cu totul special, nemaiîntâlnit în istoria UE și eu aș spune chiar și a lumii occidentale, în care înalți oficiali internațională ai unei organizații din care România face parte ne cer să ne încălcăm Constituția și legile țării pentru un singur om. Eu o privesc cu mare respect pe doamna Kovesi. Inculparea doamnei Kovesi, care nu poate profesa ca procuror pentru că este inculpată, a schimbat, în 0,1 secunde politica a două partide importante din România: PNL și USR PLUS. Până atunci, penalii nu aveau voie în funcții publice, acum și-au redefinit ce înseamnă penalii, au spus că numai condamnații definitiv, până acum, dacă aveai dosar penal, ți se spunea să faci pasul înapoi. Deci în 0,1 secunde, Opoziția din România și-a schimbat punctul de vedere, acum UE spune: opriți ancheta! Eu cred că doamna Kovesi țintește o funcție prea mică, dânsa trebuie să fie președintele Europei, al României și al SUA.” a conchis Bogdan Chirieac. 

Acest articol reprezintă o opinie.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24