Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, despre relația cu Trump: ”Sunt îngrijorat”

Donald Trump
Donald Trump

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, s-a declarat duminică îngrijorat de "schimbările substanţiale" din relaţia transatlantică cauzate de tensiunile dintre europeni şi preşedintele american, Donald Trump, în special în privinţa comerţului şi a dosarului nuclear iranian, relatează AFP.

Frank-Walter Steinmeier, un fost ministru social-democrat de externe care ocupă funcţia mai mult protocolară de preşedinte al republicii federale, a admis că prima economie europeană, protejată de multă vreme de Statele Unite prin intermediul umbrelei NATO, a avut nevoie "să crească" şi să-şi asume responsabilităţile internaţionale".

"Sincer vorbind, sunt într-adevăr îngrijorat de evoluţia relaţiei transatlantice", a spus el într-un interviu acordat postului naţional de televiziune ARD.

"Nu din cauza unui preşedinte care trimite pe Twitter câteva mesaje deranjante, ci pentru că este în curs o evoluţie substanţială şi că avem o nouă administraţie americană care nu ne mai consideră ca făcând parte dintr-o comunitate mondială în cadrul căreia acţionăm împreună, dar care vede lumea fundamental ca o arenă unde fiecare trebuie să-şi găsească propriul drum", a explicat şeful statului german.

Frank-Walter Steinmeier a apreciat că, în cursul vizitelor pe care le-au întreprins recent, omologul său francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Angela Merkel, au făcut amândoi "ce trebuia punând înainte interesele comune ale Europei" în privinţa comerţului şi pentru apărarea acordului privind programul nuclear iranian.

Donald Trump a ameninţat să impună taxe vamale asupra importurilor de oţel şi aluminiu, exceptându-i temporar pe europeni, şi să rupă tratatul din 2015 în baza căruia sancţiunile economice impuse Iranului au fost relaxate în schimbul unui angajament verificabil că nu va fabrica bomba atomică.

Reînarmarea Orientului Mijlociu

Preşedintele german a reamintit că, atunci când secretarul de stat american din acea perioadă, John Kerry, a semnat acordul în numele Statelor Unite, a subliniat că un război a fost poate astfel evitat.

"Este o frază importantă pentru că nu trebuie să uităm ce s-ar putea produce dacă acest acord este pus în pericol şi dacă Orientul Mijlociu începe să se reînarmeze", a comentat Frank-Walter Steinmeier, subliniind că regiunea "nu ar mai putea suporta un alt conflict".

El a mai avertizat în legătură cu distanţa tot mai sensibilă luată de preşedintele rus, Vladimir Putin, faţă de Occident, apreciind că, dacă Rusia se defineşte de acum "prin diferenţă, şi nu prin cooperare" cu Europa, diplomaţia trebuie să caute noi "iniţiative şi oportunităţi" pentru a dialoga.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel