Francois Hollande cere o Uniune Energetică. Ce spunea Băsescu despre propunerea francezului

Președintele francez Francois Hollande a vorbit joi despre nevoia creării unei Uniuni Energetice. Polonezii au pledat cu înflăcărare pentru această propunere după declanșarea crizei ucrainene, pe care însă fostul președinte al României, Traian Băsescu, nu a agreat-o.

Într-un consistent discurs susținut joi, Francois Hollande a tratat cele mai sensibile probleme de politică internațională, oprindu-se și la dependența țărilor Uniunii Europene de gazul rus.

Liderul francez a arătat că "este necesară" construirea unei Uniuni Europene a Energiei, notând că "nu este posibil să avem 28 de politici energetice, deși fiecare (stat) trebuie să aibă propria politică a diversificării surselor energetice (...) Avem nevoie de reguli comune unde să fie inclus și prețul carbonului, care se poate dovedi eficient în atingerea obiectivelor noastre", potrivit France 24.

Criza din Ucraina a înțețit dezbaterea europeană despre nevoia unor surse de energie alternative pentru a reduce dependența de Gazprom. Cele mai vocale au fost statele care depind aproape în totalitate de gazul rus, precum țările Baltice și Polonia, și care se tem că Moscova va folosi această dependență ca pârghie politică. 

Băsescu: Propunerea Poloniei, o glumă. Tusk nu a susținut Nabucco

O măsură concretă pentru această problemă a fost creionată în aprilie anul trecut de fostul premier polonez Donald Tusk, în prezent președinte al Consiliului European. Tusk a semnat un articol în Financial Times în care propunerea înființarea unui organism care să negocieze cu Rusia prețul și condițiile în care statele membre UE importă gaze și să administreze acest sector. În domeniul finanțelor există Banca Centrală Europeană, iar Tusk vrea o structură similară care să se ocupe de energie.

Demersul lui Tusk a fost criticat surprinzător de vehement de fostul președinte Traian Băsescu. Liderul de la București i-a reproșat polonezului că nu a susținut proiectul gazoductului Nabucco, care servea interesele României. Băsescu a mai sugerat că România, spre deosebire de Polonia (dependentă în măsură de 60% de Gazprom), are, în virutea dependenței sale foarte reduse de Rusia, puterea de a condiționa orice înțelegere care vizează piața energetică.

Băsescu pozează în strateg regional și critică Polonia

"Tusk a spus zilele trecute: trebuie să facem piaţa unică energetică. Pentru mine este o glumă ce spune domnul Tusk. Atâta timp cât tu, Tusk, când s-a modificat traseul Nabucco, care ar fi rezolvat şi problema de astăzi a Bulgariei, şi problema Ungariei, şi problema Austriei, şi problema Ucrainei, prin ramificaţie către Ucraina, dar chiar şi a Poloniei, tu stai tăcut şi astăzi vii să-mi lansezi proiectul pieţei unice energetice, când eu nu sunt dependent de Federaţia Rusă decât într-o măsură în care îmi pot substitui resursa - trec în termocentrală la consumul pe păcură şi nu mai dau gaze la termocentrală?", a declara Băsescu într-un interviu. (sursa

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel