Franța, lovitură dură pentru Rusia: Suspendă livrarea navei Mistral

Un comunicat emis, miercuri, de Palatul Elysee, informează că, având în vedere evoluțiile negative ale crizei din Ucraina, Franța a decis să suspende livrarea primei nave Mistral, denumită de armata rusă Vladivostok, către Rusia, relatează AFP, potrivit Mediafax.

În fața situației "grave" din Ucraina, președintele Republicii a constatat că "în ciuda perspectivei privind o încetare a focului ce încă mai trebuie confirmată și pusă în aplicare", condițiile ca Franța să autorizeze livrarea primei nave BPC (de proiecție și comandament) către armata rusă "nu sunt întrunite în acest moment", informează documentul citat.

"Acțiunile conduse recent de Rusia în estul Ucrainei contravin fundamentelor securității în Europa", se mai spune în document.

Citește și Merkel aruncă în aer afacerea navelor Mistral. Stupoare pentru SUA: Obama reacționează

Decizia, luată în timpul Consiliului de apărare națională convocat de președintele Francois Hollande înaintea summitului NATO, survine unui noi val de critici de la Washington, prin intermediul ambasadorului SUA pe lângă UE, Anthony Gardner. Acesta a transmis că "această vânzare nu este binevenită" în condițiile evenimentelor din Ucraina.

În ultimele luni, autoritățile de la Paris s-au confruntat cu o serie de presiuni din partea SUA și a Marii Britanii, pentru a amâna livrarea navei Vladivostok.

Cu toate acestea, în luna iulie, Laurent Fabius, ministrul francez de externe, declara că, potrivit regulii, contractele semnate și, printre altele, achitate, trebuie să fie onorate.

Rusia și Franța au semnat în 2011 un contract de 1,2 miliarde de euro pentru construirea a două nave de tip Mistral la Șantierele STX din Saint-Nazaire pentru Marina rusă, denumite de armata rusă Vladivostok și Sevastopol. Prima navă — Vladivostok — urma să fie predată Rusiei în toamna lui 2014, iar cea de-a doua — Savastopol — în toamna lui 2015.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel