Franța: Atac armat în redacția revistei Charlie Hebdo

Sediul controversatei reviste de satiră Charlie Hebdo a fost, miercuri, victima unui atac armat. Autoritățile franceze au confirmat că 12 persoane au fost ucise. Doi atacatori cu cagulă au deschis focul cu arme automate asupra jurnaliștilor și s-au angajat într-un schimb de focuri cu polițiștii înainte de a fugi cu o mașină furată. Publicația săptămânală a fost atacată în 2011, după ce a stârnit furia musulmanilor publicând o ediție dedicată legii islamice sharia. Charlie Hebdo a fost criticată în mai multe rânduri pentru materialele în care satiriza religiile, publicația invocând de fiecare dată libertatea de expresie.

UPDATE 23:15 - Potrivit unor informații din presa franceză, cei trei suspecți în cazul atentatului armat de la redacția Charlie Hebdo au fost identificați. Este vorba despre trei bărbați care au vârste de 18, 32 și 34 de ani. Bărbații care au peste 30 de ani sunt frați, sunt de naționalitate franceză și s-au născut în arondismentul 10 din Paris. Se numesc Saïd et Chérif K.

UPDATE 22:10 - Peste 65.000 de oameni au participat, în mai multe oraşe din Franţa, la marşuri organizate în semn de solidaritate cu victimele atacului terorist de la Charlie Hebdo. Zeci de mii de oameni s-au adunat în Piaţa Republicii din Paris. Pe pancartele participanţilor se putea citi "Eu sunt Charlie" şi "Charb a murit liber".

UPDATE 21:10 -  Francois Hollande a decretat zi de doliu naţional mâine, 8 ianuarie.

UPDATE 20:30 -  Klaus Iohannis şi-a schimbat poza de profil pe contul de Facebook cu fotografia cu mesajul "Je Suis Charlie". "Vă chem să fim alături de familiile victimelor tragediei de astăzi din Franţa, alături de cei pentru care libertatea de exprimare este un crez. Suntem datori să luptăm împotriva terorismului, acest flagel nimicitor care nu îşi mai poate avea locul în lume. ‪#‎JeSuisCharlie‬", a fost mesajul transmis de preşedinte.

UPDATE 19:55 - Mii de persoane s-au adunat miercuri seară la Paris pentru a aduce un omagiu victimelor atentatului sângeros comis la sediul săptămânalului Charlie Hebdo.

UPDATE 19:30 - Printre victimele atentatului se afla şi fostul şef de cabinet al primarului din Clermont-Ferrand, Michael Renaud. El fusese invitat să asiste la şedinţa de redacţie a publicaţiei.

UPDATE 19:10 - Unul dintre poliţiştii care au murit în timpul atacului se numea Ahmed şi avea 42 de ani. Al doilea poliţist ucis în atac avea 49 de ani şi îl păzea pe directorul revistei Charlie Hebdo, Charb, care a fost şi el omorât în atac.

UPDATE 18:20 - Jurnalista Laura Chiriac, care a lucrat la agenţia France Press și a colaborat cu multe posturi TV din Franţa, a vorbit pentru DC News despre ce înseamnă moartea celor 12 oameni care au pierit în atacul armat din Paris. "Moartea celor 12 oameni înseamnă o mare carență din partea autorităților franceze. Acestea au primit semnale legate de eventualitatea unor atentate, dovadă și declarațiile oficialilor care au spus că au existat mai multe tentative de atentate în ultimele zile. Autoritățile franceze aveau aceste semnale, dar nu au fost suficient de pregătite", a zis Laura Chiriac.

UPDATE 17:30 - La scurt timp după primele ştiri despre tragedia din Paris, pe reţelele de

socializare a fost lansată campania "Je Suis Charlie" pentru a solidarizar cu victimele atacului, cu jurnaliştii şi de susţinere a libertăţii de exprimare.

UPDATE 16:50 - Redactor-şef al revistei Charlie Hebdo era vizat, în ultimul timp, de foarte multe amenințări, spune Rocco Contento, purtător de cuvânt al sindicatului poliţiei Unité.

UPDATE 16:30 - Ziarul danez Jyllands Poste, care a publicat controversatele caricaturi cu Mohammed în urmă cu zece ani, și-a anunțat angajații prin email că nivelul de securitate a fost ridicat.

UPDATE 16:25 - Premierul francez Manuel Valls a declarat că "trei criminali" sunt implicați în atacul asupra Charlie Hebdo.

UPDATE 16:20 - Caricaturista Corrine Rey, care semna în publicația Charlie Hebdo cu pseudonimul "Coco", a relatat pentru ziarul L'Humanite că cei doi atentatori "vorbeau perfect limba franceză și s-au revendicat Al Qaida". Ea susține că a fost forțată să deschidă ușa redacției sub amenințarea armei. "Am format codul de acces. Au început să tragă asupra lui Wolinski, Cabu (caricaturiști Charlie Hebdo - n.r.)… a durat cinci minute. M-am refugiat sub un birou", a povestit Corrine Rey.

UPDATE 16:15 - Rusia "condamnă cu fermitate terorismul sub orice formă. Suntem convinși, la Moscova, că nimic nu poate justifica actele teroriste", a transmis purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care a adăugat că președintele Rusiei denunță terorismul "sub orice formă".

UPDATE 15:20 - Patru celebri carucaturiști francezi ai revistei Charlie Habdo au fost uciși în timpul atacului: Cabu, Wolisnki, Charb și Tignou, potrivit France 24, care citează avocatul publicației.

UPDATE 15:17 - După peste două ore de la atacul terorist, cei doi atacatori nu au fost prinși de autoritățile franceze. După ce s-au angajat angajat într-un schimb de focuri cu poliția, cei doi bărbați au furat o mașină neagră, au rănit proprietarul automobilului și s-au îndreptat spre nordul Parisului. Ulterior, polițiștii au găsit mașina furată de cei doi, care, se pare, s-au urcat în alt automobil.

UPDATE 15:50 - Într-un comunicat remis redacției, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, își exprimă "îmi exprim șocul și profunda indignare față de atacul terorist fără precedent care a avut loc astăzi la sediul publicației «Charlie Hebdo» din Paris. Acest act de o gravitate extremă împotriva reprezentanţilor presei reprezintă un atac la însăși esența democrației și a valorilor și libertăților fundamentale".

Condamnăm în cei mai categorici termeni acest act terorist, care reprezintă un atac de o laşitate revoltătoare la adresa presei şi a lumii civilizate.
România va continua, alături de partenerii europeni, să sprijine lupta împotriva terorismului sub toate formele sale de manifestare.

UPDATE 14:58 - Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, șeful NATO, Jens Stoltenberg, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și Casa Albă au condamnat atacul terorist din Paris, pe care l-au numit "abject" și "un act de barbarism".

UPDATE 14:40 - Premierul român Victor Ponta, mesaj în limba franceză, pe Twitter: "Sunt profund șocat de atentatul din Paris. Condoleanțele noastre familiilor victimelor și poporului francez".

UPDATE 14:30 - Bilanțul victimelor a ajuns la 12 decese; 4 răniți sunt în stare critică.

UPDATE 14:14 - A fost instaurat nivelul maxim de alertă teroristă în Franța.

Polițist francez, ucis cu sânge rece în timpul atacului din Paris - VIDEO


UPDATE 14:00 - Primele imagini filmate în care se aud focuri de armă au fost realizate de Martin Boudot, de la agentia Premières Lignes. În materialul filmat se aud voci strigând "Allah Akbar" (Alah e mare).

UPDATE 13:52 - "Asasinatele din Paris sunt dezgustătoare. Suntem alături de poporul francez în lupta împotriva teroririi și în apărarea libertății presei" - premierul britanic David Cameron, pe Twitter.

UPDATE 13:45 - Oficialii francezi transmit că bilanțul deceselor se ridică la 11 persoane. Două victime erau polițiști. "Un act de o barbarie excepțională: 11 morți", a declarat președintele Francois Hollande. "Nu există nicio îndoială că avem de-a face cu un atac terorist", a precizat Hollande.

UPDATE 13:45 - Videoclipul publicat pe Instagram a fost șters după câteva minute de utilizator.

UPDATE 13:39 - Un utilizator de Instagram a publicat un videoclip scurt în care se aud focuri de armă automată. (Vezi video AICI)

UPDATE 13:30 - Președintele Francois Hollande se îndreaptă spre locul atacului armat și a convocat o reuniune de urgență a guvernului, potrivit AFP.

Autoritățile franceze au confirmat că 10 persoane au murit în urma atacului din Paris. Au fost folosite și lansatoare de rachete, spun oficialii francezi.

Primele mărturii spun că doi bărbați au intrat în sediul publicației la amiază și au deschis focul cu un kalașnikov.

Cu aproape o oră înainte de atac, contul de Twitter al revistei a distribuit pe un desen cu liderul Statului Islamic, Al-Baghdadi.

Știre în curs de actualizare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel