Frații Micula, sechestru pe acțiunile statului la Petrom

Acțiune fără precedent. Fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Drinks, au pus sechestru pe acţiunile deţinute de statul român la Petrom. 

Măsura sechestrului vine în urma unei decizii  irevocabile a Curţii de Arbitraj de la Washington potrivit căreia statul român trebuie să îi despăgubească pe cei doi fraţi, care au și naționalitate suedeză,  cu peste 82 de milioane de euro, scrie economica.net.

Oamenii de afaceri Ioan şi Viorel Micula, proprietarii grupului de companii European Drinks au pus sechestru pe o parte dintre acţiunile Petrom deţinute de statul român, potrivit unor surse guvernamentale. Este vorba despre titluri în valoare de cel puţin 300 de milioane de lei (aproximativ 66,9 milioane de euro), bani pe care statul român trebuie să îi achite celor doi investitori, potrivit unei decizii a Curţii de Arbitraj de la Washington.

Soluţia instanţei de arbitraj, pronunţată în decembrie 2013, a vizat un proces demarat de antreprenori în 2005 prin care au acuzat statul român că nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în Acordul bilateral dintre Suedia şi România.

Patronii European Drinks, care au şi cetăţenie suedeză, au câştigat la Washington peste 367,4 milioane de lei (aproximativ 82 de milioane de euro)." Deocamdată statul se joacă de-a v-aţi ascunselea cu noi. Avem o decizie a celui mai important forum internaţional în materie de drept comercial. Despre Petrom nu vă pot da nicio informaţie. Depinde ce se va întâmpla", a declarat pentru sursa citată Viorel Micula, preşedintele European Drinks.

Statul Român, prin Ministerul Economiei deţine 20,6% din totalul acţiunilor Petrom, valoarea pachetului la închiderea din 11 decembrie fiind de 4,581 miliarde de lei, adică 1,029 miliarde euro la cursul zilei. Dacă fraţii Micula au pus sechestru pe acţiuni de 300 de milioane de lei, înseamnă că urmnează să intre în posesia a 1,35% din totalul acţiunilor SNP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel