Fostul strateg al PSD, avertisment despre creşterea economică: Pierdem bani din PIB

Cristian Socol
Cristian Socol

Fostul strateg al PSD, Cristian Socol, estimează o reducere a ratei de creștere economică pentru 2020. 

"Lecția de macroeconomie.

În mod normal ieri trebuia să se publice prognoza de iarnă elaborată de Comisia Natională de Prognoză. Probabil că va fi publicată luni.
Estimez o reducere a ratei de creștere economică pentru 2020 cu 0,5 puncte procentuale la această prognoză sau lacea de primavara și cu încă 0,6 puncte procentuale la prognoza de toamnă, situație ce o veți vedea validată în noiembrie.

Adică rata de creștere economică luată în calcul la fundamentarea bugetului pe 2020 va coborî de la 4,1% la 3%. În condițiile menținerii deflatorului PIB aceasta înseamnă o pierdere de PIB nominal de 12 miliarde lei în anul 2020. Și implicit un minus de venituri la buget de 3,8 miliarde lei în același an.", a scris Cristian Socol pe Facebook.

Care este cauza principală

"Cauza principală - incertitudinea privind mentinerea / consolidarea stimulilor de dezvoltare a economiei - scheme de ajutor de stat, Start Up Nation, O familie, o casă, Programul privind dezvoltarea statiunilor balneare, FDI, PNDL , programele de dezvoltare a agriculturii Tomate, Lână, porcine, cabaline, ovine, extinderea sistemului de irigatii s.a. Alte cauze: creșterea incertitudinii în economie, ceea ce presupune reducerea înclinației spre consum, amânarea deciziilor de investiții s.a. In plus, căderea productiei industriale in tarile dezvoltate UE.
http://www.cnp.ro/.../Prognoza_2019_2023_varianta_de_toamna_2...

PS Am un semn de intrebare dacă PIB ul nominal în 2019 a atins 1040,8 miliarde lei asa cum a estimat CNSP in decembrie anul acesta. Vom vedea in doua saptamani. Estimez un PIB nominal in 2019 de 1030-1035 miliarde lei, adica in jurul estimării CNSP din mai 2019.", a mai spus fostul strateg al PSD. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel