Fostul șef al serviciului secret din Republica Moldova, condamnat cu suspendare

Vasile Botnari, fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate  din Republica Moldova,  a fost condamnat cu suspendare în dosarul profesorilor turci de la Liceul „Orizont”, pentru extrădarea profesorilor turci din rețeaua vânată de Erdogan, a anunțat procurorul general Alexandr Stoianoglo. 

„Noi am cerut astăzi de la instanță permisiunea de a publica rezumatul acestui dosar. Sentința a fost pronunțată aproximativ acum o lună. El și-a recunoscut vina”, a declarat procurorul, care nu a putut spune termenul exact la care a fost condamnat Botnari, potrivit TV8.

„El a achitat benevol 125 de mii de euro, pierduți de Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), drept prejudiciu și a achitat 380 de mii de lei pentru avionul care a fost arendat pentru transportarea profesorilor turci”, a mai spus Alexandr Stoianoglo, susține că Vasile Botnari ar fi fost influențat de către fostul lider al democraților Vlad Plahotniuc.

Șapte profesori ai Liceului „Orizont”, cu cetățenie turcă, au fost expulzați din Republica Moldova, în septembrie 2018, de către SIS. La acea vreme, Vasile Botnari era la șefia serviciului secret, care a anunțat că profesorii ar fi bănuiți de legături cu structuri teroriste. Decizia a stârnit nemulțumiri în rândul societății civile și al mai multor politicieni, care susțineau că acțiunea ar fi ilegală. Ulterior, în urma unor audieri, președintele Parlamentului Republicii Moldova declara că expulzarea a avut loc în legătură cu niște dosare intentate în anii `90, 

Președintele Erdogan spunea că rețeaua de licee „Orizont” ar avea legături cu mișcarea Gullen, considerată teroristă de Ankara

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel