Urmărește emisiunea live


Fostul președinte al Franței, Sarkozy, a fost pus sub acuzare în legătură cu finanţarea din Libia a campaniei electorale din 2007

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost pus sub acuzare, împreună cu alţi 12 foşti oficiali, pentru ''corupţie pasivă'' şi finanţarea ilegală din Libia a campaniei sale electorale.

Acuzaţiile formulate joi de Parchetul financiar francez sunt "ascunderea deturnării de fonduri publice, corupţie pasivă, finanţarea ilegală a campaniei electorale şi conspiraţie în vederea comiterii unei infracţiuni pasibile de o pedeapsă de 10 ani de închisoare", potrivit Agerpres.

Astfel, Sarkozy i-ar fi lăsat cu bună ştiinţă pe colaboratorii săi apropiaţi şi intermediari să "acţioneze pentru a obţine sau a încerca să obţină" de la regimul condus de Muammar Gaddhafi "sprijin financiar în vederea finanţării campaniei sale electorale din 2007", în valoare de mai multe milioane de euro.

Fostul şef de stat, acum în vârstă de 68 de ani, a negat permanent acuzaţiile din acest dosar, deschis în 2013 şi în care mai sunt acuzaţi, între alţii, foştii miniştri Eric Woerth şi Brice Hortefeux şi fostul său şef de cabinet Claude Gueant.

În schimb, un martor a afirmat în 2016 că, la finele lui 2006 ori începutul lui 2007, a adus la Ministerul francez de Interne, condus la acea vreme de Sarkozy, mai multe valize pregătite de regimul libian şi conţinând suma totală de 5 milioane de euro.

Fostul şef de stat este vizat de mai multe dosare.

Săptămâna viitoare, pe 17 mai, Curtea de apel din Paris urmează să se pronunţe în dosarul "ascultărilor", în care Sarkozy a fost condamnat în primă instanţă la trei ani de închisoare, din care unul cu executare, pentru corupţie şi trafic de influenţă, iar din noiembrie va fi judecat apelul în cazul Bygmalion, legat de finanţarea campaniei sale prezidenţiale din 2012 şi pentru care a fost condamnat în primă instanţă la un an de închisoare cu executare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel