Fostul președinte afgan Hamid Karzai, pledoarie în favoarea talibanilor. ”În timpul mandatului meu, îi numeam pe talibani ”frații noștri””

Sursă foto: Captură video - BBC
Sursă foto: Captură video - BBC

Fostul președinte afgan Hamid Karzai a părăsit țara odată cu instaurarea talibanilor la putere, grupare pentru care, în prezent, face lobby în fața comunității internaționale. 

Fostul președinte al Afganistanului, Hamid Karzai, consideră că acum este timpul când comunitatea internațională ar trebui să colaboreze cu talibanii, pentru a împiedica milioane de oameni să moară de foame, relatează CNN

Într-un interviu exclusiv cu Becky Anderson de la CNN, Karzai a spus că țările occidentale și nu numai trebuie să acorde prioritate obținerii de ajutor atât de necesar afganilor și, deocamdată, să lase deoparte neîncrederea față de talibani.

„Realitatea de pe teren este că talibanii sunt acum autoritățile de facto din țară”, a spus el.

Guvernul taliban nu a primit recunoaștere internațională

Talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului după un atac militar rapid, oarecum neașteptat, în această vară. Capitala, Kabul, a căzut la scurt timp după ce ultimele trupe americane au părăsit țara, punând capăt efectiv celui mai lung război din istoria SUA și cedând puterea aceluiași grup pe care Washingtonul l-a înlăturat la scurt timp după invazia inițială din 2001. Karzai a devenit primul președinte ales democratic după prăbușirea inițială a talibanilor.

O mare parte din țările lumii nu a recunoscut încă oficial noul guvern taliban de teamă că guvernarea ar putea reveni la metodele folosite înainte, când a fost ultima dată la putere în anii 1990. Sub stăpânirea talibanilor, femeilor li s-a interzis educația și majoritatea locurilor de muncă, în timp ce bărbații au fost forțați să-și lase barbă în conformitate cu interpretarea draconiană a legii islamice a grupului.

Atrocitățile, comise de ambele părți ale puterii în Afganistan

Întrebat despre cum ar putea lumea să sprijine un grup responsabil de cazuri documentate de atrocități, execuții extrajudiciare și ucideri, Karzai a spus că „problema atrocităților este o parte foarte nefericită a vieții noastre”. El a adăugat că atrocitățile au fost comise „de toate părțile”.

Nu toți împărtășesc pragmatismul lui Karzai. Pentru a preveni ca banii să cadă în mâinile talibanilor, țările din întreaga lume au înghețat miliarde de dolari în ajutor și bunuri destinate afganilor de peste mări, paralizând o țară deja puternic dependentă de asistența externă.

Programul Alimentar Mondial spune că jumătate din populația Afganistanului se confruntă cu o criză acută a foametei și 3,2 milioane de copii cu vârsta sub cinci ani sunt expuși riscului. Economia se află într-o situație dificilă, dominată de șomaj rampant și de o criză de lichidități.

Pledoarie pentru talibani

Într-un interviu acordat pentru BBC, Karzai a folosit aceeași retorică, îndemnând comunitatea internațională să colaboreze cu talibanii, în favoarea populației generale.

”Este țara noastră și ne aparține, suntem fii acestui pământ, nu ar trebui să plecăm, ar trebui să rămânem, să facem situația mai bună. I-aș ruga pe toți afganii care au plecat să se întoarcă și să construiască țara. 

În timpul mandatului meu, îi numeam pe talibani ”frații noștri”. Exact cu același scop îi numeam așa, pentru că este și țara lor, (hai - n.r.) să o construim împreună”, a spus Karzai. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel