Om-cheie din MAI, despre operațiunea din timpul protestului din 10 august

Fostul subsecretar de stat din MAI, Valeriu Mihai, a declarat despre datele apărute în spațiul public, potrivit cărora ar fi ținut legătura cu Liviu Dragnea în timpul protestelor din 10 august, că nu a vorbit cu nici cu el și nici cu alte persoane din zona politică sau guvernamentală din afara MAI.

Cum ați ajuns să coordonați dvs. intervenția Jandarmeriei în seara zilei de 10 august?

Informatia conform careia eu am comandat interventia Jandarmeriei in data de 10 august este FALSA! Exista documente oficiale, institutionale, in care sunt trecuti toti cei care au fost investiti cu atributii de conducere, comanda sau coordonare operativa in ziua respectiva. Eu nu ma regasesc printre aceste persoane. Documentele oficiale sunt la parchet si fac parte din dosarul pe care dumnealor il instrumenteaza. Pentru confirmare va rog sa va adresati Parchetului.

Ati fost in Piata printre protestatari?

Da. In cea mai mare parte a timpului am fost printre protestatari, insa am stat si printre colegii mei din Jandarmerie si Politie. Nu am dat niciun ordin si nicio dispozitie pentru nicio structura. Am fost un simplu observator.

Ati vorbit la telefon cu Liviu Dragnea în timpul protestelor? L-ati informat în legătură cu ce se întâmpla in stradă?

In timpul manifestatiilor nu am avut nicio convorbire cu nimeni pe tema protestului in afara de centrul nostru operational de la nivelul MAI. Nu am vorbit nici macar pe canalul operativ de pe statia radio. Nu am vorbit nici cu domnul Liviu Dragnea, nici cu vreo alta persoana din zona politica sau guvernamentala, din afara Ministerului de Interne.

Cine a dat comanda pentru invervenția în forță a Jandarmeriei în acea seară?

Exista o procedura legala prevazuta in legea 60/1991 privind adunarile publice, care stabileste competentele in astfel de situatii si nu va pot da alte explicatii pe aceasta tema, pentru ca nu am fost implicat in niciun fel in actiunile operative din data de 10 august 2018.

Cum ii raspundeti dl ministru Vela care vă acuza că ați ajuns în MAI „pe pile si relatii de la un sef de birou de sectie de politie din Bucuresti, la un post foarte inalt, de subsecretar de stat"?

Cred ca atunci cand vorbim despre oameni si cariere, trebuie sa ne documentam mai mult si mai profund cand vine vorba de a lua decizii, indiferent care sunt acuzatiile. Eu stiu ca intr-un stat de drept ai prezumtia de nevinovatie si dreptul la aparare ca fiind drepturi inalienabile prin Constitutie Ce pot sa mai spun eu domnului ministru de interne cand aflu "sentinta" si ce o sa mi se intample de la televizor???? Cum mai e cu Constitutia si statul de drept?

Cred ca dialogul si documentarea temeinica sunt necesare inainte de a da sentinte de executie, ca dupa ce l-ai executat, degeaba ti se spune ca acuzatiile nu erau adevarate. Mortul de la groapa nu il mai intorci... A se vedea aici si punctual de vedere al DIICOT in care se spune ca la dosar nu exista informatii care sa confirme cele speculate, ocazie cu care doresc sa le multumesc pentru profesionalism si promptitudine.

Daca domnul ministru era mai bine documentat, constata ca, din fosta conducere a Ministerului, eram persoana cu cea mai mare experienta operativa. Rolul meu fiind si acela de a incerca sa aduc problemele reale a celor din oparativ pana la nivel de conducere.

De altfel, experienta mea la nivelul Ministerului nu se rezuma la "sef de birou de sectie de politie din Bucuresti" (ceea ce inseamna experienta de munca operativa inegalabila in Minister), ci experienta din punct de vedere al ocuparii, pentru mai multi ani, a functiei de Director general si Director general adjunct in aparatul central al Ministerului de Interne! Tot o chestiune de documentare.... sau de citit un amarat de CV.

V-ati deplasat cu motocicleta intre piata Victoriei si sediul MAI in ziua de 10 august?

Da. Eu sunt motociclist si ma deplasez cu motocicleta de cate ori am ocazia sa o fac. Chiar si la minister veneam cu motocicleta sambata si duminica, pentru a nu mai chema masina de serviciu cu soferul de acasa De altfel si masina de serviciu aveam obiceiul sa mi-o conduc singur, fara sofer....deh, apucaturi proaste din operativ..

Ati fost implicat in protestele din ziua de 10 august 2019, la un an de la protestele din 10 august 2018?

Da. Activitatile operative ce au avut loc pe 10 august 2019, la implinirea unui an de la cele din 10 august 2018 cund s-a intervenit in forta, au fost derulate de catre o grupa de coordonare la nivelul Ministerului de Interene, condusa de catre mine ! Exista documente institutional-operative care atesta acest lucru.

Acest interviu a fost primit pe adresa redacției DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel