Fost prim-ministru arestat pentru corupție. A primit mită două milioane de euro

Fostul prim-ministru croat Ivo Sanader a fost arestat joi şi încarcerat după ce Curtea Supremă a agravat pedeapsa sa de 4 ani şi jumătate la 6 ani de închisoare într-o afacere de corupţie pentru care este acuzat, a anunţat agenţia Hina, preluată de France Presse.

În vârstă de 65 de ani, Ivo Sanader, şeful guvernului din 2003 până în 2009, a condus ţara sa spre NATO şi Uniunea Europeană, dar a devenit de asemenea un simbol al corupţiei în ţară. În primă instanţă, Ivo Sanader a fost condamnat în acest caz în 2017 la patru ani şi jumătate de închisoare.

El a fost găsit vinovat că a primit mită de peste două milioane de euro când Ministerul Dezvoltării Rurale a cumpărat o clădire la un preţ "de două ori mai mare" decât valoarea sa de piaţă.

Prejudiciul provocat statului de această achiziţie a fost estimat la 3,5 milioane de euro, din care 2,3 milioane de euro au fost apoi plătite însuşi fostului prim-ministru, potrivit actului de acuzare. Ivo Sanader a fost de asemenea obligat să ramburseze această sumă statului.

"Aceasta este o persecuţie politică, care, din păcate, durează de nouă ani", a declarat Ivo Sanader presei în faţa casei sale din Zagreb, cu puţin timp înainte să sosească poliţia şi să-l ducă la închisoare. Acesta este cercetat în mai multe alte cazuri de corupţie.

El a fost condamnat în octombrie 2018 la doi ani şi jumătate de închisoare pentru o mită plătită de banca austriacă Hypo Group Alpe Adria.

Curtea Constituţională a anulat în 2015 verdictul unui alt proces în care el fusese condamnat în 2012 la opt ani şi jumătate de închisoare.

El fusese declarat vinovat că a primit mită de mai multe milioane de euro de la preşedintele grupului energetic ungar MOL în schimbul preluării controlului asupra companiei petroliere şi de gaze croate INA de către gigantul din Ungaria. Un nou proces în acest caz s-a deschis în octombrie 2018.

Vezi și: Secretar de stat, condamnat definitiv pentru corupţie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel