Fost preşedinte ucrainean: Putin ar putea folosi arme nucleare tactice în Ucraina

Leonid Kucima, fost preşedinte al Ucrainei, afirmă că Vladimir Putin ar putea lansa arme nucleare tactice în Ucraina. 

"Nu aş exclude acest pericol. Realitatea este că o Ucraină fără arme nucleare nu este capabilă să răspundă în mod adecvat Rusiei. Însuşi sentimentul de impunitate a fost principala forţă motrice din spatele acţiunilor lui Putin de mai bine de un deceniu. Dacă starea lucrurilor pe front este ameninţată - nu, nu existenţa sau securitatea Rusiei, ci doar poziţiile politice ale lui Putin şi stabilitatea regimului său - Kremlinul poate folosi arme nucleare tactice. Poate fi prevenit acest lucru? Sper că da. Noi nu îl putem opri pe Putin aici. Dar cred că aliaţii noştri occidentali pot face acest lucru" - a explicat Kucima, într-un interviu pentru redacţia ucraineană a BBC.

Cum ar putea fi oprit

Totodată, fostul lider ucrainean este încrezător că un avertisment ferm pentru Putin, din partea Statelor Unite, de exemplu, cu privire la un răspuns militar la utilizarea armelor nucleare împotriva Ucrainei, de asemenea, l-ar putea opri pe liderul de la Kremlin să recurgă la asemenea acţiuni periculoase.

"Nu exclud ca un astfel de avertisment să fi fost deja emis prin canalele de comunicare directă. Pentru că miza este prea mare. Reacţia în lanţ nu poate fi oprită nu doar în cazul unei bombe, ci şi într-o escaladare scăpată de sub control. Toţi spun că, după invazia rusă, lumea nu va mai fi la fel ca înainte. Dar, după folosirea armelor nucleare, s-ar putea ca lumea să nu mai existe deloc" - a mai declarat Leonid Kucima.

"Ameninţările cu folosirea armelor nucleare sunt întotdeauna foarte grave. Puteţi avea încredere în ceea ce spun, ca persoană care şi-a dedicat jumătate din viaţă dezvoltării de rachete. Armele nucleare sunt ceva ce tot ce se referă la ele este întotdeauna foarte serios. În ceea ce priveşte o prognoză anume, exclud utilizarea potenţialului strategic rusesc. Nu cred absolut deloc în aşa ceva. Un stat poate recurge la folosirea armelor nucleare strategice numai dacă există o ameninţare reală la adresa existenţei sale sau ca răspuns la un atac deja lansat, ca un fel de "răzbunare de pe lumea cealaltă" - a adăugat Kucima.

"Putin ştie că SUA nu vor lovi primele"

Potrivit acestuia, Rusia poate folosi astfel de arme numai împotriva Statelor Unite, pentru că aşa sunt caracteristicile plasării şi ţintirii rachetelor intercontinentale.

"Dar Putin, indiferent ce spune, ştie perfect că Statele Unite nu-l ameninţă şi nu vor lovi primele. Utilizarea armelor nucleare strategice înseamnă o lovitură automată ca răspuns şi moartea garantată - există chiar şi aşa ceva, un termen în geopolitică de "distrugere reciproc asigurată". Iar Putin nu este un sinucigaş" - a conchis Leonid Kucima, citat de Rador. 

Explozie la un hotel din Doneţk. O persoană a murit. Tot în regiune, o staţie de autobuz a fost atacată

O explozie puternică s-a auzit joi, în centrul oraşului est-ucrainean Doneţk, aflat temporar sub ocupaţie rusă - scrie RBC. Explozia s-ar fi produs lângă hotelul Donbass Palace. Publicaţia locală Ostrov scrie că explozia a deteriorat primul etaj al hotelului şi că o persoană a decedat. Între timp, propagandiştii de la Kremlin, de asemenea, raportează că în Doneţk au avut loc mai multe explozii. Partea ucraineană nu a comentat situaţia respectivă.

RBC aminteşte, însă, că, la Teatrul de Operă şi Balet din Doneţk, situat lângă hotelul Donbass Palace, urma să aibă loc o ceremonie de rămas bun pentru terorista prorusă Olga Kaciuka ("Korsa"), lichidată recent de armata ucraineană. Evenimentul a fost amânat.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel