Fost premier din Moldova: „E o chestiune de timp până ne vom uni cu România“

Fostul prim-ministru de peste Prut, Vlad Filat, a vorbit despre perspectiva unirii dintre România și Republica Moldova. Iată ce a zis.

Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și fost prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este convins că cele două state se vor reuni „mai devreme sau mai târziu”, iar până să fie semnat acel act juridico-politic e nevoie de întreprins acțiuni concrete pentru rezolvarea problemelor cetățenilor. În acest sens, Filat propune partidelor de dreapta și unioniste să ajungă la un consens în privința unui „proiect de țară” și, indiferent cine va fi la guvernare, acesta să fie implementat.

În opinia ex-premierului, nu cancelariile europene trebuie să ducă R. Moldova într-o direcție sau alta. „Trebuie să pornim de la faptul că noi, cei de la Chișinău, nu doar că ne dorim integrarea europeană, dar trebuie să demonstrăm acest lucru, așa cum am mai făcut-o în 2009. Au fost acele realizări, iar asta denotă că se poate. Mă refer la Acordul de Asociere cu UE, liberalizarea regimului de vize, mă refer și la resursele enorme investite de partenerii europeni și americani. Astfel, avem nevoie la Chișinău de un leadership care știe unde merge. Iar din partea partenerilor occidentali, sunt sigur, vom avea sprijinul necesar. Deci, poate în sensul Snagovului românesc, cel puțin între partidele de dreapta, să avem un proiect de țară, care, indiferent ce partid se află la guvernare, să fie implementat. De asta avem noi nevoie. Iar ajutor, din propria mea experiență, știu că vom avea”, a declarat Filat, în cadrul unui interviu pentru Newsweek România, citat de Ziarul Național. 

Rusia nu va putea împiedica procesul de reunificare

„Cât ce ține de Federația Rusă, ea are atâta influență în R. Moldova cât îi permitem noi să aibă. Atunci când noi vom merge conștient într-o anumită direcție, iar asta nu înseamnă că trebuie să declarăm război cuiva sau să nu avem niciun fel de comunicare... Noi am semnat Acordul de Asociere și sunt privilegii pe care le-am obținut incontestabil. Noi ne-am securizat economia prin deschiderea unei piețe sigure și mari de desfacere, în condiții de comerț liber. Circulăm liber în UE. Doar că trebuie să recunoaștem că acel context al Parteneriatului Estic nu mai este unul de perspectivă. Noi suntem puși acum într-o zonă gri. Această zonă și această situație nu ne oferă nicio perspectivă de aderare la UE. Vreau să se facă distincție între procesul de integrare la general și perspectivă de aderare. Suntem puși în context cu alte țări, care diferă total... R. Moldova e singura țară latină din Europa care e în afara UE”, a precizat Vlad Filat.

Astfel, în perioada următoare trebuie să se întâmple anumite lucruri care să smulgă R. Moldova din această zonă gri, care nu ne oferă nicio perspectivă: „Trebuie să plasăm R. Moldova pe o traiectorie care să ne ducă la o perspectivă clară de aderare la UE. Cine e vinovat pentru că R. Moldova a ajuns în această zonă gri? În primul rând noi, ca societate. Am avut un parcurs care ne permitea să avansăm de la „istorie de succes” la pași concreți, dar acest lucru a fost frânt, acel parcurs a fost frânt”.

Întrebat dacă o eventuală victorie a lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale ar schimba în totalitate vectorul de dezvoltare al R. Moldova pentru următorii patru ani, liderul PLDM a precizat: „Nu mai vrem să așteptăm... Lucrurile se întâmplă câteodată foarte repede și așa cum trebuie. Da, eu sunt optimist, dar realist în același timp. Știu că se poate, dar cu condiția că vom avea un proiect de țară agreat de partidele sănătoase din această țară. Acest proiect trebuie realizat fără crâcnire, fără gelozii, fără concurență. Sunt platforme pe care putem concura, dar în ceea ce privește parcursul nostru de a oferi un viitor R. Moldova trebuie să fim foarte responsabili. Toate vorbele cu pensiile majorate nu-și au rostul până nu vom oferi o perspectivă clară. Altfel vom rămâne fără cetățeni și atunci totul rămâne la nivel de discuție”, potrivit Deschide.md.

Declarațiile vin în contextul în care, Partidul Liberal Democrat din Moldova, condus de Vlad Filat, l-a nominalizat drept candidat la alegerile prezidențiale pe Tudor Deliu, exponent al curentului unionist de peste Prut. În același timp, declarația poate fi pusă în contextul electoral în care se află mica republică și a segmentului unionist de peste Prut. Cele mai optimiste sondaje îi poziționează pe unioniști la 35-38%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel