Fost director CJAS, trimis în judecată de PG

Călin Cristian Careba, fost preşedinte - director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş, în perioada 2009 - 2012, în timpul guvernării Boc, a fost trimis în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese, complicitate la înşelăciune în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată. 

În acelaşi dosar, au fost trimise în judecată alte trei persoane - Eugenia Diana Nicoară, Graţiela Los şi Laura Mihaela Marian.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, în perioada 2009 - 2012, în calitate de preşedinte - director general al CJAS Timiş, Călin Cristian Careba a participat la încheierea de către CJAS Timiş a contractelor de furnizare servicii medicale cu Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, Spitalul 'Dr. Karl Diel' Jimbolia, Spitalul de Psihiatrie şi Pentru Măsuri de Siguranţă Jebel, Spitalul Municipal Lugoj, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii 'Louis Ţurcanu', Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, Spitalul Orăşenesc Sânnicolau Mare, Spitalul de Psihiatrie Gătaia.

Aceste contracte au fost încheiate cu două societăţi, cu care Careba se afla în relaţii comerciale. De asemenea, el a semnat contractele şi actele adiţionale aferente, deşi a realizat, prin intermediul SC S.N. SRL (pe care o controla şi administra în fapt), foloase materiale ca urmare a încheierii cu aceiaşi furnizori de contracte de prestări servicii în domeniul IT.

[citeste si]

În cursul lunii martie 2014, când Careba îndeplinea funcţia de comisar în cadrul Direcţiei Generale Monitorizare, Control şi Antifraudă din cadrul CNAS, cu atribuţii de coordonator regional, în calitate de coordonator al echipei de control desemnate de CNAS să efectueze un control la furnizorul de servicii medicale SC S.C. SRL (persoană juridică cu care se afla în relaţii comerciale şi din partea căreia beneficia de foloase materiale), el a întocmit un proces-verbal de constatare ce concluziona respectarea de către furnizor a obligaţiilor prevăzute în contractul de furnizare servicii medicale spitaliceşti încheiat cu CJAS Timiş, ceea ce a avut drept consecinţă obţinerea, indirect, a unui folos patrimonial de către SC S.C. SRL.

Totodată, în perioada ianuarie 2010 - aprilie 2014, Careba a manifestat o atitudine de protejare a SC S. SRL şi SC S.C. SRL, societăţi administrate de Eugenia Nicoară, astfel încât aspectele neconforme realităţii să nu fie descoperite în cadrul unor acţiuni de control, ceea ce a înlesnit inducerea în eroare de către Nicoară a CJAS Timiş, prin prezentarea pentru decontare a unor servicii medicale fictiv prestate de către cele două societăţi.

În acest context, la data de 18 iunie 2014, în cadrul unei acţiuni de control la SC S.C. SRL, ce avea ca obiectiv stabilirea realităţii efectuării serviciilor medicale raportate şi decontate de CJAS Timiş, aflând că deplasările în teren au evidenţiat mai multe situaţii de pacienţi fictivi, Careba a dispus finalizarea controlului la aceeaşi dată. Ca urmare, Graţiela Los şi Laura Mihaela Marian, în calitate de membre ale echipei de control, au întocmit un proces-verbal de constatare, în care au omis a consemna faptul că au fost identificate mai multe situaţii de pacienţi fictivi.

În perioada 21 noiembrie 2011 - 16 ianuarie 2014, prin intermediul SC S.N. SRL, Careba a dobândit în mod repetat de la SC S.C. SRL, prin transfer bancar, cu titlu de plată contravaloare factură, suma totală de 243.856 lei, pe care a folosit-o în vederea acoperirii unei linii de credit acordate de Banca Transilvania, plata dobânzii bancare aferente liniei de credit, prin ridicare numerar din bancă sau de la ATM sau pentru plata unor contracte de leasing, cunoscând că aceste sume provin din săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Prejudiciul estimat a fi produs în cauză, ca urmare a săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, este de 987.772 lei, sumă cu care CJAS Timiş s-a constituit parte civilă în dosar.

Procurorii au pus sechestru până la concurenţa sumei de 987.772 lei asupra mai multor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Cristian Careba şi Eugenia Nicoară, precum şi părţilor responsabile civilmente SC S.C. SRL şi SC S. SRL (societăţi administrate de Nicoară), constând în terenuri, un autoturism şi aparatură medicală. Dosarul se va judeca la Tribunalul Timiş. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel