Fost comandant în armata irlandeză, mireasă ISIS

Un fost comandant în cadrul armatei irlandeze care a lucrat și pe avionul fostului premier irlandez Bertie Ahern se află reținută în Siria după ce s-a căsătorit cu un luptător ISIS, transmite The Sun

Lisa, în vârstă de 37 de ani, este ținută la tabăra Al-Hol după ce a fost reținută împreună cu fiul său de doi ani, de trupe din nordul Siriei, pe baza suspiciunii de susținere a grupului terorist ISIS, anunță The Sun. Ea a părăsit casa din Dundalk Irlanda și s-a mutat mai întâi în Tunisia, înainte de a călători în Siria în 2015, unde s-a căsătorit cu un luptător ISIS, care a murit mai târziu.

Ținându-și fiul în brațe și purtând niqab, fostul comandant al armatei irlandeze a declarat pentru CNN: "Vreau să mă duc acasă". Lisa Smith a fost capturată după ce a fugit din orașul asediat Baghuz, unde ISIS se refugiase înainte de a cădea în mâine Forțelor Democrate Siriene (SDF).

Vorbind cu CNN, Smith a spus: "Cred că oamenii ar trebui doar să-și dea seama că nu toți oamenii de aici sunt teroriști. Vreau să mă duc acasă."

Când i sa spus că ar putea fi judecată dacă se va întoarce în Irlanda, Smith a adăugat: "Știu că m-au anulat pașaportul și nu aș putea călători, dar în închisoare? Nu știu. Sunt deja în închisoare".

 (w670)

Tabăra Al-Hol

Smith și fiul ei sunt ținuți la tabăra în care mireasa britanică ISIS, Shamima Begum, în vârstă de 19 ani, a fost deținută și până la moartea fiului ei nou-născut iar cetățenia britanică a fost revocată.

Peste 9.000 de străini, în majoritate copii, care au fost concepuți cu membrii ISIS se află în prezent în tabără, a confirmat astăzi un purtător de cuvânt kurd. Numărul total al străinilor din tabăra Al-Hol include mai mult de 6.500 de copii, a declarat Luqman Ahmi, purtătorul de cuvânt al oficialilor kurzi pentru AFP. 

 

Se poate întoarce acasă

Oficialii Forțelor de Apărare și Departamentul Afacerilor Externe s-au întâlnit în weekend pentru a discuta despre aducerea lui Smith acasă. Smith a petrecut un deceniu ca soldat în armata irlandeză și apoi în Air Corps. Ea a deservit și pe avionul guvernului fostului premier irlandez Bertie Ahern, dar o problemă personală foarte gravă a făcut-o să cadă într-o depresie profundă.

Prietenii au descris-o ca pe o persoană sociabilă, deschisă, dar care apoi a decis să-și dedice viața islamului. După aceasta a ajuns să se căsătorească cu un membru ISIS în Siria. Cu toate acestea, premierul irlandez Leo Varadkar a spus că femeia și copilul ei se pot întoarce acasă în Irlanda. Acest lucru este în contrast cu unele națiuni care refuză să permită cetățenilor să se întoarcă atunci când se știe că au legături cu organizații teroriste.

Vezi și: IRA, reactivată. O grupare teroristă a revendicat scrisorile-capcană 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel