Foreign Policy: Germania trebuie dată afară din zona euro

direpresse.com
direpresse.com

Germania ar trebui să părăsească zona euro pentru că surplusul său comercial face rău țărilor care au adoptat moneda unică, scrie revista Foreign Policy într-un articol intitulat "E momentul ca Germania să fie dată afară din zona euro".

"Anul trecut, Germania a atins un surplus comercial record, de 217 miliarde de euro, al doilea ca mărime după cel al Chinei", scrie Patrick Chovanec, care subliniază că cei care văd această statistică drept un semn pozitiv în contextul economiei anemice a zonei euro se înșală.

"De fapt, cronicul surplus comercial al Germaniei se află în inima problemelor Europei: departe de a impulsiona economia globală, acesta o trage în jos. Cea mai bună cale de a pune capăt acestei situații perverse este ca Germania să iasă din zona euro", scrie FP.

Germania nu se confruntă prima oară cu acuzații de tipul celor aduse de Chovanec. De regulă, nemții argumentează că surplusul este explicat de faptul că ei sunt mai competitivi și nu pot fi învinovățiți că lumea preferă bunurile germane.

Grecia și Germania au căzut la pace: guvernul Tsipras primește o prelungirea cu patru luni a împrumutului


"Contrat mitologiei populare nu există niciun motiv pentru care a fi competitiv presupune să ai un surplus comercial", scrie FP, care amintește o teză a economistului David Ricardo. Potrivit acestuia, chiar dacă o țară este mai bună la toate, ar trebui să exporte produsele la care excelează și să importe în sectorul în care este cel mai puțin bună.

"Nu există niciun motiv pentru care a câștiga mai mult nu poate însemna și a cheltui mai mult, a consuma atât bunuri publice și private, dar și a investi într-o viitoare capacitate productivă", notează revista americană.

"Surplusul comercial survine când o țară alege să cheltuiască mai puțin decât produce, când are economicii excesive, dincolo de nevoile domestice pentru credit (...) Criza din zona euro este adesea numită o criză a datoriilor. Dar, de fapt, Europa ca întreg nu are o problemă a datoriei externe, ci una internă: surplusul Germaniei și datoriile crescânde ale țărilor de la periferia Europei sunt parte ale aceleiași monede. Germanii au economisit mult, iar moneda unică le-a permis - în loc să economisească mai puțin sau să investească mai mult acasă - să împrumute partenerii din zona euro, care au folosit banii pentru a cumpăra bunurile germane", scrie FP.

Grecia cere Germaniei 11 miliarde de dolari daune de război. Guvernul Merkel: Nicio șansă

"Zona euro a fost prinsă într-o capcană. Țările ei au nevoie să se mute în două direcții separate, dar sub o monedă unică, nu fac decât să bată pasul pe loc (...) Ce ar trebui făcut? Cea mai bună soluție - și care are cele mai puține șanse să fie adoptată - este ca Germania să iasă din zona euro și să reintroducă marca germană", scrie Foreign Policy.

"Anul trecut, politicienii germani s-au arătat mult mai dispuși să crească cererea internă prin mărirea salariului minim, reducând vârsta de pensionare, crescând pensiile - măsuri care ar putea funcționa, dar riscă să rănească producția, care este sursa capacității Germaniei de a consuma. În mod pervers, aceeași politicieni refuză să reducă taxele sau să crească cheltuielile publice, ceea ce în 2014 a dus la primul buget federal echilibrat din 1969, un an mai devreme decât era plănuit", mai scrie FP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel