Focuri de armă și tensiuni în Bagdad, după ce liderul Irakului și-a anunțat retragerea din viața politică

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

După ce Muqtada al-Sadr, liderul Irakului, și-a anunțat retragerea din viața politică a țării, susținătorii săi au luat cu asalt clădirile guvernamentale din centrul Bagdadului.

Puternicul lider șiit al Irakului, Muqtada al-Sadr, a anunțat că se retrage definitiv din viața politică și își închide birourile politice într-o mișcare care ar putea aprinde și mai mult tensiunile din țară.

Focuri de armă au fost auzite în Zona Verde a capitalei Bagdad, iar forțele de securitate au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa susținătorii lui al-Sadr care au ajuns în zonă. Cel puțin 10 persoane au fost ucise, au raportat agențiile de presă Associated Press și Reuters, pe fondul unor relatări contradictorii despre numărul morților.

Declarația lui Al-Sadr, publicată pe Twitter, a venit după luni de proteste ale susținătorilor care îi susțin apelul pentru noi alegeri și pentru dizolvarea parlamentului irakian, care a cunoscut 10 luni de impas – reprezentând cea mai lungă perioadă în care Irak a rămas fără guvern.

„Îmi anunț retragerea finală”, a spus al-Sadr.

El a adăugat că „toate instituțiile” legate de Mișcarea sa sadristă vor fi închise, cu excepția mausoleului tatălui său, asasinat în 1999, și a altor facilități de patrimoniu.

al-Sadr a intrat în greva foamei

Șeful blocului parlamentar sadrist, Hassan Al-Athary, a anunțat luni seara, într-o postare pe Facebook, că al-Sadr a început o grevă a foamei „până la încetarea violenței și folosirii armelor”.

Anunțul a fost receptat rapid de susținătorii lui al-Sadr, care au luat cu asalt palatul prezidențial, o clădire ceremonială în interiorul zonei verzi fortificate a clădirilor guvernamentale.

Aceștia au doborât barierele de ciment din afara palatului folosind frânghii și au spart porțile acestuia. Mulți s-au repezit în saloanele fastuoase și în sălile de marmură ale clădirii, un loc cheie de întâlnire pentru șefii de stat irakieni și demnitari străini.

Aceștia s-au apropiat și ei de un contra-protest organizat de rivalii șiiți ai lui al-Sadr. Cele două părți au aruncat cu pietre una în cealaltă.

Protestatarii au blocat, de asemenea, intrarea în portul Umm Qasr din apropierea orașului din sudul Basra, a raportat Reuters, citând două surse neidentificate, scrie Al Jazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel