Focul rămâne deschis. S-au tras rachete din Irak către baza coaliţiei antijihadiste din Siria

foto: Freepik
foto: Freepik

Au fost raportate noi atacuri lansate din zona Irakului.

Forțele de securitate irakiene au raportat că duminică seara mai multe rachete au fost lansate din nordul Irakului către o bază a coaliției internaționale antijihadiste din Siria. De asemenea, au identificat vehiculul utilizat pentru aceste atacuri, informează Agerpres.

O operațiune extinsă de căutare și inspecție a fost inițiată în provincia Ninive pentru a identifica și captura autorii tirurilor, au informat forțele de securitate irakiene printr-un comunicat oficial.

Aceasta reprezintă prima acțiune majoră împotriva trupelor coaliției conduse de Washington, după o perioadă de câteva săptămâni de liniște.

Situația rămâne tensionată

În această iarnă, facțiunile armate pro-iraniene au efectuat numeroase atacuri cu rachete și drone împotriva forțelor militare americane din Orientul Mijlociu. Din provincia Ninive, situată în nordul Irakului, la granița cu Siria, "elemente ilegale au lansat rachete către o bază a coaliției internaționale, aflată pe teritoriul sirian, în jurul orei 21:50 (18:50 GMT)", conform unui comunicat emis de o unitate de presă a forțelor de securitate irakiene.

Un oficial din provincia Ninive, vorbind sub acoperirea anonimatului, a confirmat că tirurile de rachete au fost executate dintr-o zonă situată la nord de Mosul, în districtul Zummar. Directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), Rami Abdel Rahmane, a relatat că "mai multe rachete au fost trase din teritoriul irakian către baza Kharab al-Jir" din nord-estul Siriei, unde sunt staționate forțele americane. Cel puțin una dintre rachete a lovit baza, după ce o dronă aparținând facțiunilor pro-iraniene a fost doborâtă.

OSDH, care beneficiază de o rețea extinsă de surse în Siria, a identificat această facțiune ca fiind "Rezistența Islamică din Irak", un grup ce include combatanți din diverse grupări armate pro-iraniene. Aceeași facțiune a executat majoritatea atacurilor împotriva trupelor americane din coaliție, atât în Irak, cât și în Siria, începând din mijlocul lunii octombrie până la începutul lunii februarie.

În comunicatele sale de presă, grupul a declarat că acționează în solidaritate cu palestinienii, context în care se desfășoară conflictul din Fâșia Gaza.

Un atac cu dronă din 28 ianuarie a ucis trei militari americani în deșertul iordanian, la granița cu Siria. În replică la atacurile asupra personalului său, Washingtonul a efectuat mai multe lovituri aeriene în Irak și Siria, împotriva facțiunilor pro-iraniene. Cu toate acestea, începând cu luna februarie, s-a înregistrat o relativă acalmie între cele două tabere.

Statele Unite au aproximativ 2.500 de soldați staționați în Irak și aproape 900 în Siria, care sunt implicați în coaliția internațională creată în 2014 pentru a combate gruparea Stat Islamic.

Atacurile cu rachete de duminică seara au avut loc într-un context regional tensionat, marcat de conflictul din Fâșia Gaza și de tensiunile dintre Israel și Iran.

Sâmbătă dimineața, o explozie la o bază militară din Irak a provocat un deces și rănirea unei persoane, oficialii de securitate descriind-o drept un "atac cu rachete" împotriva unor foști paramilitari pro-iraniene din Hashd al-Shaabi. Comandamentul militar al SUA pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) a negat orice implicare. Armata israeliană a refuzat să comenteze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel