Stimulare economie. ce recomandă FMI

Codul Economic
Codul Economic

Ţările din Balcani trebuie să pună la punct un cadru juridic pentru soluţionarea creditelor bancare neperformante, să accelereze reformele juridice şi să îmbunătăţească procedurile referitoare la faliment şi insolvenţă pentru a putea să stimuleze creşterea economică, a apreciat luni Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Într-un raport realizat pentru şase ţări din Balcani (Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia şi Serbia), FMI arată că sistemele bancare din aceste ţări sunt afectate de lipsa de finanţare, un nivel ridicat al creditelor neperformante şi proceduri slabe privind falimentul.

Aceste deficienţe au frânat creşterea creditării bancare, susţine FMI.

"Instituţii solide şi un sistem juridic sănătos sunt în mod esenţial la baza tuturor tranzacţiilor de business şi a economiei', a declarat adjunctul directorului pentru Departamentul european al FMI, Jorg Decressin, cu ocazia prezentării raportului la Sarajevo.

"Doar dacă ai un sistem juridic solid poţi să ai contracte, doar dacă ai contracte poţi să ai schimburi de bunuri şi servicii sau credite şi împrumuturi de bani care sunt esenţiale pentru a ţine economia în mişcare", a adăugat Decressin.

Un sistem juridic slab face băncile reticente în a acorda credite de teamă că datoriile nu vor fi recuperate, precizează FMI. În plus, ţările din Balcani trebuie să soluţioneze problema drepturilor de proprietate, având în vedere că incertitudinea la acest capitol face ca o gamă largă de active să nu poată fi convertite în garanţii.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel