FMI, previziune îmbucurătoare pentru economia Greciei

FMI, previziune îmbucurătoare pentru economia Greciei / Foto: Pixabay
FMI, previziune îmbucurătoare pentru economia Greciei / Foto: Pixabay

Economia Greciei se va redresa semnificativ în 2022, potrivit unui raport al FMI.

Economia Greciei ar urma să înregistreze o expansiune de 5,4% în 2022, după un avans de 3,3% în 2021 şi un declin de 8,2% în 2020, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI), informează site-ul GreekReporter.com şi publicaţia Ekathimerini.

Măsurile adoptate de Guvernul de la Atena, de sprijinire a gospodăriilor şi a afacerilor, vor ajuta la atenuarea impactului pandemiei de coronavirus (Covid-19) asupra companiilor din sectorul non-financiar. Totuşi, sprijinul acordat economiei în timpul pandemiei va duce la un deficit primar de 7,2% din PIB, avertizează FMI, potrivit Agerpres.

"În condiţiile în care campania de vaccinare progresează, prelungirea pandemiei ar adăuga incertitudini fără precedent şi riscuri semnificative tuturor sectoarelor economiei", pe lângă incertitudinile mai ample privind redresarea economiei mondiale, se arată în raportul FMI.

Economia Greciei, ajutată de banii primiți de la UEBanii primiţi prin pachetul de redresare de la UE ar urma să sprijine creşterea economiei Greciei, a creditării, să ajute la reducerea impozitării şi, în final, la îmbunătăţirea ratingului de credit al ţării. "Fondurile europene au potenţialul de a sprijini tranziţia Greciei spre un model de creştere mai verde şi mai just, cu o rată mai scăzută a şomajului", apreciază FMI.

Grecia urmează să primească în următorii ani aproximativ 30,5 miliarde de euro, dintre care 17,8 miliarde ca subvenţii directe şi 12,7 miliarde sub formă de împrumuturi. Instrumentul de redresare NextGenerationEU al UE, în valoare de 750 de miliarde euro, include granturi şi împrumuturi. Comisia Europeană va distribui aceşti bani în tranşe, în funcţie de atingerea anumitor indicatori de către guvernele statelor membre. Prima tranşă ar putea veni în această vară.

 

Scăderea datoriei GrecieiPe termen mediu, FMI se aşteaptă la o scădere a datoriei Greciei, după ce a atins un nou nivel record în 2021, iar necesităţile financiare pentru rambursarea datoriilor rămân gestionabile, astfel încât datoria publică a ţării rămâne sustenabilă.

În pofida pandemiei, Guvernul de la Atena a implementat reforme în câteva sectoare, deşi într-un ritm mai lent comparativ cu trecutul apropiat. Reacţia autorităţilor elene la pandemie a fost rapidă şi eficientă, iar economia şi-a dovedit rezilienţa, se arată în raportul FMI.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy