FMI dă 17.5 miliarde de dolari Ucrainei. Rusia se aliază cu Coreea de Nord

FMI a anunțat că va acorda un ajutor financiar Ucrainei, în valoare de 15.5 miliarde de dolari. În același timp, Rusia a lansat "anul prietenei" cu Corea de Nord, urmând ca liderul Kim Jong-un să se întâlnească cu Vladimir Putin, la vară.

Consiliul directorilor executivi (board-ul) al Fondului Monetar Internațional a aprobat miercuri un nou program de asistență financiară pe patru ani în valoare de 12,348 miliarde DST sau 17,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, aceasta fiind a doua încercare în mai puțin de un an a FMI de a salva de la faliment Ucraina, transmite Reuters, citat de Agerpres.

CITEȘTE ȘI: NATO dă vina pe Vladimir Putin pentru asasinarea lui Boris Nemțov 

"Acest nou program pe patru ani va sprijini stabilizarea economică imediată a Ucrainei precum și un set de reforme profunde destinate restabilirii creșterii solide pe termen mediu și îmbunătățirii standardelor de viață pentru populația Ucrainei", se arată într-un comunicat de presă al FMI semnat de directorul general Christine Lagarde.

Comunicatul de presă nu oferă detalii cu privire la cât de mare va fi prima tranșă și nici care va fi calendarul plăților către Ucraina.

Noul acord de tip Extended Fund Facility (EFF) este destinat să înlocuiască actualul aranjament de tip 'stand-by' în valoare 17 miliarde de dolari.

"Modificarea programului va furniza mai multă finanțare, mai mult timp, mai multă flexibilitate și condiții de finanțare mai bune pentru Ucraina", susține Christine Lagarde.

"Programul este ambițios și implică riscuri, în special cele care provin de pe urma conflictului din estul țării", adaugă directorul general al FMI.

Rusia se aliază cu Coreea de Nord

Rusia a anunțat miercuri lansarea "anului prieteniei" cu Coreea de Nord, al cărei tânăr lider, Kim Jong-un, ar urma să se afle în luna mai la Moscova, în prima sa vizită oficială în străinătate.

Ministerul Afacerilor Externe rus a precizat că cele două țări au încheiat un program de schimburi culturale în vederea consolidării legăturilor între cei doi foști aliați din perioada URSS.

CITEȘTE ȘI: Herta Muller îl compară pe Putin cu Ceaușescu: Mă dezgustă

Această apropiere, care coincide cu marcarea a 70 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, survine în special într-un moment în care Moscova încearcă să contrabalanseze înrăutățirea relațiilor sale cu Occidentul, aflate la cel mai scăzut nivel de la încheierea Războiului Rece.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel