FMI contrazice Reuters: Acordul cu România nu se va dovedi "dezastruos"

fmi
fmi

Fondul Monetar Internaţional  contestă articolul din  Reuters,  publicat vineri pe blogul Breakingviews, care arată că abordarea dură adoptată de instituţie în privinţa acordului cu România s-ar putea dovedi "dezastruoasă".

FMI consideră că acordul de finanţare externă a ajutat România să revină la creştere economică, iar atitudinea instituţiei este una transparentă şi flexibilă, în contextul circumstanţelor în continuă schimbare, se arată într-o scrisoare transmisă Breakingviews de directorul de relaţii externe al Fondului Gerry Rice.

Editorialiştii Reuters, Martin Hutchinson şi Christopher Swann comentează, în materialul publicat vineri, că "rigoarea excesivă" promovată de instituţia financiară ar putea provoca României daune pe termen lung.

"Condiţiile draconice" şi revenirea FMI la reputaţia de "vampir" ar putea îndepărta România, pe termen lung, de strategiile şi politicile pe care le încurajează instituţia, facilitând ascensiunea "forţelor anti-reformă", se spune în materialul semnat de cei doi comentatori, scrie Mediafax.

Astfel, FMI aminteşte că acordul încheiat cu România în 2009 s-a încadrat într-un context foarte dificil, după ce creşterea economică s-a prăbuşit de la plus 7% la minus 6,5% în decurs de un an, fluxurile de capital se blocaseră, leul se deprecia abrupt, iar rezervele băncii centrale coborau puternic.

Instituţia notează că măsurile menţionate de cei doi comentatori - reducerea salariilor şi concedierile masive din sectorul bugetar sau majorarea TVA, cu impact în principal asupra populaţiei sărace - au făcut parte dintr-un program care a readus economia românească pe creştere, şomajul în scădere şi inflaţia la minime record.

"Tăierile impuse de guvern au reprezentat doar răsturnarea majorărilor nesustenabile ale salariilor şi numărului angajaţilor din sectorul public în perioada 2006-2008. Reducerea salariilor din sectorul public cu 25% în iulie 2010 a fost o măsură cu caracter temporar - jumătate din tăiere a fost restituită după şase luni, şi este aşteptată recuperarea totală pe viitor", se spune în dreptul la replică transmis de Fond.

Citește și:

Analişti Reuters: Abordarea dură a FMI poate fi dezastruoasă în România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel