Ce solicită FMI, după ce Guvernul a renunțat la acciza pentru carburanți

Fondul Monetar Internațional, în contextul în care Executivul de la București a renunțat săptămâna trecută la majorarea accizei pentru carburanți de la 1 ianuarie, în urma solicitărilor președintelui Traian Băsescu, consideră că sunt necesare noi măsuri care să compenseze veniturile pierdute de stat.

Reprezentantul FMI pentru România și Bulgaria, Guillermo Tolosa, a transmis, luni, următorul comunicat, potrivit Mediafax: „Pentru a asigura atingerea ţintei de deficit bugetar de 2,2% din PIB, va fi necesară adoptarea unor măsuri care să compenseze veniturile pierdute în urma amânării cu trei luni a majorării accizei la carburanţi. Autorităţile au cerut discutarea unor astfel de măsuri în luna ianuarie cu echipa FMI, fiind vizată combinarea primelor două evaluări ale programului economic susţinut prin acordul stand-by. O misiune FMI a planificat o vizită la Bucureşti în luna ianuarie".

De asemenea, FMI a salutat promulgarea bugetului de stat pe 2014 de către preşedintele Traian Băsescu, considerată „un pas binevenit".

Blănculescu: Am identificat resurse pentru compensare

Potrivit consilierului onorific al premierului Victor Ponta, Ionel Blănculescu, există și alte resurse care ar putea alimenta bugetul de stat, compensând astfel ceea ce se pierde prin amânarea introducerii accizei la combustibili.

"Este o problemă de contabilitate pe care FMI o introduce. Din punctul nostru de vedere, evaziunea fiscală rămâne o resursă importantă pentru compensare. Am făcut o analiză exigentă la ce posibilităţi mai pot fi accesate de către Guvern pentru ca banii să se colecteze. Am reuşit să identific câteva resurse importante care pot genera o sumă mai mare decât cea de 600 de milioane de lei, care s-ar fi adunat de pe urma introducerii accizei la carburanţi. Propunerea trebuie discutată şi, sper, implementată", a declarat Ionel Blănculescu, la România TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel