FMI: Îmbătrânirea rapidă şi scăderea populaţiei în CESEE afectează semnificativ avansul economiei

Îmbătrânirea rapidă şi scăderea populaţiei în Europa Centrală şi de Sud-Est (CESEE) ar putea afecta semnificativ avansul economiei şi convergenţa cu economiile europene mai dezvoltate, se arată într-un raport publicat luni de Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters. 

Populaţia totală a regiunii va scădea cu 12% până în 2050 din cauza îmbătrânirii şi a migraţiei, în timp ce forţa de muncă va înregistra probabil un declin de 25%, a avertizat Tao Zhang, director adjunct al FMI. El s-a referit la statele din CESEE membre ale UE şi cele candidate care înainte făceau parte din blocul comunist. Mulţi angajaţi au părăsit regiunea în ultimii ani pentru a lucra în statele bogate din Europa Occidentală.

'Scăderea furnizării de forţă de muncă şi productivitatea mai redusă a angajaţilor mai în vârstă, împreună cu presiunile mai mari asupra finanţelor publice, ar putea costa ţările anual aproximativ 1% din PIB', a explicat Zhang. Până în 2050, venitul per capita în regiune va creşte la 60% din nivelul înregistrat în Europa Occidentală, de la 52% în prezent.

'Fără actualele presiuni demografice, regiunea ar fi ajuns la 74% din nivelul înregistrat în Europa Occidentală în aceeaşi perioadă', a declarat oficialul FMI. Statele membre UE din Europa Centrală şi de Sud-Est ar urma să înregistreze o creştere de aproximativ 2,6% - 4,6% anul acesta, în timp ce pe ansamblul UE avansul este estimat la 1,4%. Pentru a diminua perspectivele reduse de creştere, ţările din CESEE au luat decizii politice, printre care recrutarea de angajaţi străini, acordarea de subvenţii angajaţilor calificaţi care se reîntorc şi măsuri pentru a convinge persoanele în vârstă şi femeile să intre pe piaţa forţei de muncă, a afirmat Zhang. Acesta a sugerat folosirea roboţilor pentru a compensa lipsa forţei de muncă.

'Mulţi angajaţi se tem că roboţii îi vor înlocui pe oameni. Dar în această regiune creşterea automatizării coincide cu majorarea numărului de angajaţi', a adăugat directorul adjunct al FMI. Acesta a recomandat o reformă a educaţiei, investiţii în programele de pregătire şi păstrare a forţei de muncă, pentru ca angajaţii să beneficieze de tehnologie şi automatizare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel