Fitch a retrogradat ratingul Greciei cu trei trepte, de la "B+" la "CCC"

grecia proteste
grecia proteste

Fitch Ratings a retrogradat miercuri ratingul Greciei pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală cu trei trepte, de la nivelul "B+" la "CCC", în absenţa unui nou program credibil de susţinere financiară internaţională.

Ratingul pentru datoriile pe termen lung a fost revizuit de la nivelul "B" la "C", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, informează Mediafax.

Plafonul de ţară a fost menţinut la nivelul "AAA", valabil pentru toate ţările din zona euro.

Retrogradarea a avut loc după ce Fitch a pus sub supraveghere calificativele Greciei, pe 20 mai.

Fitch a anunţat la data respectivă că va încheia procesul de analiză după finalizarea de către FMI a celei de-a patra evaluări a programului economic aplicat de Grecia. Agenţia a avertizat atunci că în absenţa unui nou program credibil de susţinere financiară, finanţat de UE şi FMI, ratingul Greciei ar putea fi retrogradat la "CCC".

Mai mult, ratingul "B+" reflecta premiza că un nou plan de susţinere nu va fi condiţionat de participarea sectorului privat, care ar putea avea ca rezultat un eveniment echivalent cu falimentul.

Decizia de miercuri reflectă absenţa unui nou program credibil de susţinere din partea UE şi FMI, amplificarea incertitudinilor legate de implicarea investitorilor privaţi, dar şi înrăutăţirea perspectivelor macroeconomice ale Greciei.

Ratingul "CCC" include riscurile financiare substanţiale şi recunoaşte că intrarea în incapacitate de plată a Greciei este o posibilitate reală.

Fitch a reiterat totodată că implicarea sectorului privat va fi probabil văzută ca un eveniment de default (incapacitate de plată).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel