Firea, propunere primită din PNL

Gabriela Firea
Gabriela Firea

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a primit o propunere din PNL.

Vicepreşedintele PNL Bucureşti Gabriel Dumitraşcu i-a propus marţi primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, constituirea unui grup de lucru la nivelul municipalităţii în vederea stabilirii unui program real de modernizare a RADET.

"Fac un apel către doamna primar general să evalueze corect momentul în care se află Bucureştiul, să îşi deschidă opţiunile către toţi specialiştii care vor să abordeze acest subiect constructiv - şi vorbesc nu doar de specialiştii din PNL, ci de cei din lumea universitară sau industrială - să constituim un grup de lucru la nivelul PMB, să dezbatem alternative, să luăm decizii rapide, iar Bucureştiul, din anul acesta, să intre într-un program real de modernizare. Să terminăm cu cârpelile, să începem să facem lucrurile corect şi sigur", a spus fostul director al RADET Bucureşti, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL.

Elcen și RADET, intenție a fuziunii dezaprobată

Gabriel Dumitraşcu a dezaprobat intenţia administraţiei actuale de a realiza o fuziune între Elcen şi RADET, menţionând că nu a fost prezentat un calcul economic privind fezabilitatea acestui proiect.

"Nu poţi să pui doi muribunzi împreună, în speranţa că se aplică algebra: minus cu minus să facă plus. Din punct de vedere economic, când pui doi muribunzi împreună, devine o catastrofă, ceea ce s-a şi întâmplat. (...) Haideţi să ne uităm pe execuţiile bugetare şi pe gradul de îndatorare al PMB şi veţi constata că primăria nu îşi poate asuma eforturile financiare pe care le necesită modernizarea ELCEN şi noile capacităţi de producţie arondate, dispersate, pe teritoriul Bucureştiului", a susţinut el.

Cât a alocat PMB pentru preluarea creanțelor Elcen

Dumitraşcu a adăugat că, în 2018, PMB a alocat 1,2 miliarde lei pentru preluarea creanţelor Elcen şi doar 50 de milioane de lei pentru modernizarea sistemului de termoficare.

"Raportul trebuia să fie invers, dacă PMB avea o intenţie reală, sănătoasă de a pune la punct sistemul de termoficare a Bucureştiului. (...) Problema căldurii bucureştenilor a devenit monedă de schimb politică între doamna primar general şi preşedintele PSD. Insolvenţa trebuia gândită şi pregătită astfel încât să evite momentele de şoc, comportamentul instabil al sistemului. Ceea ce vedeţi în ultimele două ierni este comportamentul instabil indus de această stare de insolvenţă manageriată greşit", a afirmat liberalul.

Reprezentantul PNL a propus abandonarea "certurilor politice" şi "stabilirea unui dialog de soluţii".

"Soluţia pe care o propunem noi: capacităţile să fie redimensionate - cele existente, ale Elcen - să devină flexibile, modernizate, cu energie direct distribuită. Cinci surse noi de cogenerare în zonele deficitare, care să însumeze undeva peste de 300 de megawaţi termici. Incineratorul de deşeuri urbane, surse geo-termale şi solare. Investiţiile municipale în acest caz ar trebui să se reducă la maxim 250 de milioane de euro şi aceste investiţii municipale ar trebui să meargă către Casa Presei Libere (centrala termică zonală - n.r.), care în clipa de faţă este un cazan de apă fierbinte - ca să mă exprim plastic, să înţeleagă toată lumea - şi aceste cazane de apă fierbinte trebuie înlocuite cu centrale termice în cogenerare performante", a explicat el.

Noile modernizări Elcen, realizate din fonduri private?

În opinia sa, noile centrale şi modernizările necesare la Elcen ar trebui realizate din fonduri private. Dumitraşcu a menţionat că aceste obiective pot fi realizate în decurs de cinci ani.

Totodată, el a atras atenţia asupra faptului că în prezent alimentarea cu energie termică în cartierele Colentina, Pantelimon, Mihai Bravu, Iancului şi Aviaţiei este deficitară, deoarece se realizează prin trasee de alimentare care depăşesc chiar şi 23 de kilometri. În acest sens, a propus realizarea unor centrale de capacitate medie în zonele problematice.

"Sistemul de transport şi distribuţie este îmbătrânit. (...) Pe aceeaşi reţea, înainte de 1990, se transportau 12 de milioane de gigacalorii oră, iar acum toată cantitatea transportată este undeva în jurul de 4,2-4,3 milioane gigacalorii în minus. E o diferenţă de vreo trei ori în minus. (...) Este unul dintre motivele pentru care actuala configuraţie a sistemului de termoficare induce nişte costuri ridicate. De aici, nevoia de modernizare. Altă problemă a sistemului este că, din cauza îmbătrânirii, mare parte din reţeaua subterană arată ca o haină putrezită. Oricât ai pune petice pe o mânecă, în cot, la umăr, haina e tot putrezită", a spus vicepreşedintele PNL Bucureşti.

Cu ce ar putea fi înlocuită rețeaua actuală

Dumitraşcu a pledat pentru înlocuirea reţelei actuale cu conducte preizolate şi redimensionate, adecvate noilor consumuri. Totodată, a propus desfiinţarea punctelor termice de cartier şi înlocuirea lor cu module termice plasate la baza blocului.

"Aplicând această strategie, rezultatul va fi că bucureştenii vor avea apă caldă şi căldură, permanent, la parametrii de calitate doriţi, temperatura agentului termic la baza blocului: 85-90 de grade. Fiecare consumă cât vrea şi plăteşte doar cât consumă. Costul gigacaloriei scade de la 440 de lei - preţ calculat cu TVA redus de 5%, nu 19% ca acum - la sub 300 de lei. Subvenţia municipală scade de la peste 900 de milioane de lei în prezent la sub 300 de milioane", a motivat el.

'Punct critic'

Gabriel Dumitraşcu a afirmat că termoficarea Bucureştiului a ajuns într-un "punct critic" iar un accident major în reţeaua centralizată poate genera o situaţie de lipsă de furnizare a energiei termice în toată Capitala.

"Ştiţi că zilele trecute se anunţa că se ajunsese la un maxim de pierdere de apă fierbinte de aproape 2.200 de tone pe oră. Trebuie să ştiţi că la 2.300 de tone pe oră sistemele automate ale centralelor opresc circuitul pentru a proteja centralele să nu explodeze", a spus el.

În condiţiile în care recent Gabriela Firea reproşa PNL faptul că a deţinut "controlul total asupra RADET" timp de 10 ani, asistând "la degradarea sistemului de termoficare din Bucureşti şi la acumularea datoriilor istorice către Elcen", Dumitraşcu a replicat că doar Primăria Capitalei avea bugetul de investiţii necesar modernizării sistemului de termoficare. În acest sens, a menţionat că fostul primar Sorin Oprescu a scăzut alocările pentru investiţii de la 120 de milioane de lei, la începutul mandatului, la 5 milioane de lei, în ultimul an de mandat, "şi nici acelea alocate". El a adăugat că a propus "o strategie şi o viziune" privind RADET, care a fost "aruncată la coş" de actuala administraţie.

"Suntem la a cincea variantă a planului de reorganizare. Toate căzute, una după alta. (...) Primarul general politizează problema. Eu în perioada respectivă nu eram membru PNL. Ştia bine lucrul acesta. Am devenit membru al partidului după evenimentele din iarna lui 2017", a menţionat Dumitraşcu.

Vezi și: 
Firea: Am venit la muncă cu perfuzii!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel