Finlanda: Social-democraţii vizează formarea unei coaliţii de guvernare de centru-stânga

Partidul Social-Democrat (SDP) finlandez a anunţat miercuri că va încerca să formeze o coaliţie de guvernare de centru-stânga împreună cu Partidul de Centru şi cu alte trei formaţiuni mai mici, în urma alegerilor legislative de luna trecută, transmite Reuters.

SDP a câştigat scrutinul de la 14 aprilie cu un scor de doar 17,7%, care îl obligă să se alieze cu alte partide pentru a forma un guvern. Preşedintele social-democraţilor, Antti Rinne, a declarat că va lucra în acest scop împreună cu premierul în exerciţiu, Juha Sipila, din Partidul de Centru, ca principal partener, ceilalţi urmând să fie Verzii, Alianţa de Stânga şi Partidul Poporului Suedez.

Dacă Rinne va reuşi coalizarea acestor forţe în spatele unui program comun, el va îndrepta Finlanda un pas mai la stânga faţă de guvernul de centru-dreapta al lui Sipila, din care a făcut parte şi Coaliţia Naţională. Partidul de Centru s-a plasat pe locul patru în alegeri, cu 13,8% din voturi, cel mai scăzut scor din ultimii 100 de ani, dar Rinne consideră că îi va fi mai uşor să convină un program de guvernare cu acesta decât cu Coaliţia Naţională, formaţiune de centru-dreapta şi pro-austeritate.

Social-democratul Antti Rinne, 56 de ani, fost ministru de finanţe, cu o carieră îndelungată în mişcarea sindicală, a condus o campanie împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului Sipila. În campania electorală, Rinne a promis că va menţine, prin creşteri de taxe, vastul stat social finlandez, în timp ce Coaliţia Naţională se pronunţă pentru o relaxare fiscal care să impulsioneze economia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel