UPDATE: Rusia, amenințări la adresa Finlandei / Finlanda, aderare la NATO: "Ar consolida întreaga alianță de apărare"

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com

Președintele și premierul finlandez au afirmat că "Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO", anunță CNN.

UPDATE: Secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, a salutat joi dorinţa liderilor Finlandei de integrare în Alianţa Nord-Atlantică şi le-a promis un proces de aderare "fără probleme" şi "rapid", relatează AFP.

"Este vorba de o decizie suverană a Finlandei (...) Dacă Finlanda va decide să aplice, ea va fi primită cu căldură în cadrul NATO, iar procesul de aderare se va derula fără probleme şi rapid", a dat el asigurări într-o declaraţie, conform Agerpres.

UPDATE: Paşii întreprinşi de Finlanda în direcţia aderării la NATO reprezintă "categoric" o ameninţare la adresa Rusiei, iar extinderea Alianţei nord-atlantice nu va face mai stabilă Europa ori lumea, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, relatează Reuters şi dpa.

"Categoric", a răspuns Peskov, întrebat, într-o conferinţă de presă, dacă declaraţia de puţin mai devreme a preşedintelui şi premierului Finlandei în sensul că ţara lor trebuie să solicite "fără întârziere" aderare la NATO constituie o ameninţare pentru Rusia, scrie Agerpres.

"Extinderea NATO nu face continentul nostru mai stabil şi mai sigur", a spus el, adăugând că, prin apropierea de NATO, Finlanda se alătură "măsurilor neprietenoase" împotriva Rusiei, care în consecinţă poate impune un răspuns simetric.

Întrebat sub ce formă ar putea veni acest răspuns al Rusiei, Peskov a replicat că "totul va depinde de cum va decurge acest proces de extindere a NATO şi în ce măsură infrastructura militară se apropie de graniţele" ruse.

___________________________________________________________________

Într-o declarație comună, președintele și prim-ministrul Finlandei și-au anunțat sprijinul pentru aderarea la NATO, ceea ce înseamnă că națiunea nordică, care are o graniță de 800 de mile cu Rusia, este cu un pas mai aproape de aderarea la alianța militară, scrie Mediafax.

"A avut loc o discuție importantă"

"În cursul acestei primăveri, a avut loc o discuție importantă privind posibila aderare a Finlandei la NATO. A fost nevoie de timp pentru a permite parlamentului și întregii societăți să își stabilească poziția în această privință. A fost nevoie de timp pentru contacte internaționale strânse cu NATO și cu țările membre ale acesteia, precum și cu Suedia. Am vrut să acordăm discuției spațiul de care avea nevoie", au declarat președintele Finlandei, Sauli Niinistö, și prim-ministrul Sanna Marin.

Liderii finlandezi au mai spus că „momentul luării deciziilor este aproape" și că Finlanda trebuie să solicite aderarea la NATO.

"Ar consolida întreaga alianță de apărare"

"Aderarea la NATO ar consolida securitatea Finlandei. În calitate de membru al NATO, Finlanda ar consolida întreaga alianță de apărare. Finlanda trebuie să solicite aderarea la NATO fără întârziere. Sperăm că pașii naționali care mai sunt necesari pentru a lua această decizie vor fi făcuți rapid în următoarele zile", se arată în declarația comună.

De la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Finlanda a fost neutră din punct de vedere militar pentru a evita provocarea Rusiei. Cu toate acestea, războiul din Ucraina a schimbat suficient de mult calculele, astfel încât aderarea la NATO pare acum cea mai bună cale de urmat. De asemenea, se așteaptă ca Suedia, vecina de vest a Finlandei, să își anunțe în curând intenția de a se alătura alianței printr-un proces similar. Rusia a avertizat ambele țări să nu se alăture NATO, spunând că vor exista consecințe.

Președintele Finlandei, către Rusia: Voi sunteţi cei care aţi făcut asta, uitaţi-vă în oglindă!

O aderare a Finlandei la NATO nu ar fi îndreptată "împotriva nimănui", a declarat miercuri preşedintele Sauli Niinisto, în contextul în care Moscova a avertizat Finlanda cu privire la 'consecinţele' în cazul unei candidaturi, informează AFP. 

Cu ocazia semnării la Helsinki a unei declaraţii de asistenţă reciprocă între Finlanda şi Marea Britanie în caz de război, Niinisto a cerut Moscovei să se considere responsabilă de o eventuală aderare a Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică. 'Dacă am adera, răspunsul meu (către Rusia) ar fi: Voi sunteţi cei care aţi făcut asta, uitaţi-vă în oglindă', a spus el.

"Aderarea la NATO nu ar fi împotriva nimănui. Nu este un joc cu sumă nulă. Dacă Finlanda îşi sporeşte securitatea, nu este în detrimentul nimănui altcuiva', a adăugat Niinisto, aflat alături de premierul britanic Boris Johnson, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel