Finanțare nelimitată pentru partide. Cine a luat decizia

Partidele politice vor putea obține finanțare nelimitată din partea sectorului privat. Această măsură a fost adoptată într-o țară din Uniunea Europeană. 

Bulgaria este țara care a autorizat astăzi ca partidele politice să obțină finanțare nelimitată din partea mediului privat. Decizia vine în condițiile în care se consideră că țara este una dintre cele mai corupte din Uniunea Europeană. 

De altfel, măsura vine în pofida temerilor legate de riscul conflictelor de interese şi al practicilor dubioase, informează France Presse.

De asemenea, parlamentul a redus drastic - prin amendamente la legea bugetului - finanţarea publică a formaţiunilor bulgare, cu mai puţin de patru luni înainte de alegerile municipale: statul nu va da mai mult de 1 levă (0,50 euro) faţă de 11 leva (5,50 euro) până acum vărsate per vot la alegerile legislative precedente.

Donațiile particulare, limitate, iar finanțările private interzise

Donaţiile particulare erau până în prezent plafonate la 10.000 de leva (5.000 de euro), în timp ce finanţarea partidelor de către întreprinderi era interzisă. Parlamentul a autorizat joi donaţii neplafonate de către persoane juridice şi particulari.

Această schimbare va avea un impact imediat asupra alegerilor municipale din octombrie-noiembrie, la jumătatea mandatului guvernului condus de premierul conservator Boiko Borisov, aflat la putere aproape neîntrerupt de zece ani.

Potrivit politologului Daniel Smilov, noua lege contrastează cu modelul european în care finanţarea privată este plafonată, în timp ce "statul furnizează resurse financiare partidelor pentru a evita dependenţa lor de interese private şi pentru a le plasa pe picior de egalitate".

Bulgaria este percepută ca având corupţia cea mai ridicată în UE, ţara situându-se pe locul 77 din cele 180 într-un clasament întocmit de Transparency pentru 2018.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel