Filmul complet al incidentului de pe aeroportul din Cluj. Ce spune Blue Air!

Blue Air a emis un comunicat de presă în care prezintă pas cu pas filmul incidentului de pe aeroportul din Cluj, unde o aeronavă a companiei a depășit pista de aterizare cu circa 10m.

"In urma incidentului de astazi de la Cluj, dorim sa precizam ca toti pasagerii programati la zborul 0B9301 pe ruta Otopeni – Cluj – Barcelona au ajuns la destinatia finala. Inca o data le multumim pentru intelegerea si cooperarea aratata pe parcursul zilei de azi. Dorim sa mentionam ca orarul niciunui alt zbor Blue Air programat in data de azi nu a fost afectat de acest incident.

Din datele pe care le detinem in acest moment, factual situatia a decurs astfel:

- Aeronava YR-BAS de tip Boeing 737 seria 400 a decolat din Bucuresti la Ora 07:05 conform orarului de zbor cu destinatia Barcelona via Cluj. La bord se aflau 110 pasageri si 6 membri ai echipajului, urmand ca de la Cluj sa fie imbarcati alti 45 de pasageri.

- Ajuns in apropierea aeroportului Cluj, in conformitate cu procedurile standard de apropiere si aterizare, comandantul avionului a intrat in contact cu servicul de dirijare a traficului al aeroportului Cluj, primind informatia ca pista este in curs de dezapezire si fiind instruiti sa intre in procedura de asteptare pana la redeschiderea pistei estimata la ora 07 :50. Echipajul a urmat aceste instructiuni si a inceput procedura de asteptare, urmand sa primeasca noi informatii de la controlorii de trafic ai aeroportului Cluj.

- Pe parcursul procedurii de asteptare (holding), comandantul a evaluat inclusiv posibilitatea aterizarii pe unul din cele 2 aeroporturi de rezerva, informandu-se asupra conditiilor meteorologice.

- La ora 07 :51, in conformitate cu instructiunile primite anterior, echipajul a recontactat organul de dirijare a traficului de la care a primit autorizarea de apropiere si aterizare pe aeroportul Cluj.

- Avionul a luat contact cu solul la ora 08 :00. Comandantul a sesizat pe parcursul procedurii de decelerare ca aderenta la sol nu este in conformitate cu informarea primita inaintea aprobarii de aterizare, avionul derapand si parasind suprafata pistei cu cca 10m.

Procedura de aterizare a fost efectuata in conformitate cu normele operationale ale fabricantului aeronavei cat si ale companiei, norme aprobate de catre Autoritatea Aeronautica Civila Romana, bazandu-se pe buletinele meteo transmise de catre controlori Romatsa si emise de catre Aeroportul Cluj. Conform acestor buletine, franarea pe suprafata pistei de aterizare era medie spre buna, ceea ce permitea aterizarea in siguranta.

In privinta unor speculatii aparute pe parcursul zilei, dorim sa precizam clar pozitia oficiala Blue Air.

Avionul a decolat de la Otopeni alimentat cu suficient carburant pentru a efectua misiunea de zbor, pentru a putea survola un timp limitat aeroportul de destinatie si pentru a ajunge la un aeroport de rezerva cu cel putin rezerva minima legala de combustibil. Cantitatea de combustibil ramasa la bordul aeronavei dupa aterizare la Cluj a fost de 3000 Kg. Precizam ca in niciun moment in timpul zborului echipajul nu a solicitat aterizarea de urgenta din lipsa de combustibil sau orice alt motiv.

In aceste conditii solicitam public ca domnul director general al Aeroportului International Avram Iancu din Cluj, Dl David CICEO, sa-si retraga declaratiile eronate si incriminante la adresa Blue Air si sa prezinte scuze publice pentru dezinformarea deliberata a publicului si pasagerilor Blue Air.

In momentul de fata exista deschisa o ancheta de catre Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile din subordinea Ministerul Transporturilor si in masura in care apar concluzii le vom comunica publicului", se arată în comunicat de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel