Film dedicat lui Don Quijote, BLOCAT de instanță

Cinematograf
Cinematograf

 Lansarea în cinematografe a peliculei "The Man Who Killed Don Quixote", un film îndelung aşteptat al regizorului Terry Gilliam, este blocată de un conflict judiciar care îl opune pe renumitul cineast britanic producătorului portughez Paulo Branco, a anunţat miercuri AFP. 

Dosarul principal din acest proces, care întreţine ideea "blestemului" ce planează asupra acestui proiect cinematografic anulat şi readus la viaţă de mai multe ori, a fost examinat miercuri de Curtea de Apel din Paris, iar decizia urmează să fie pronunţată pe 15 iunie. 

Părţile acestui conflict care durează de mai multe luni sunt cineastul britanic, în vârstă de 77 de ani, şi producătorul portughez, cumpărătorul drepturilor de autor-realizator de la Terry Gilliam prin intermediul companiei sale Alfama Films, cu sediul în Franţa. 

Dezacordurile 

În schimbul acelor drepturi, Paulo Branco se angaja să dea dovadă de transparenţă financiară, să păstreze data filmărilor - octombrie 2016 - şi să respecte alegerile artistice ale regizorului Terry Gilliam. 

În timpul etapei de pre-producţie, numeroase dezacorduri au apărut între Terry Gilliam şi Paulo Blanco, până când cel din urmă a decis să nu înceapă filmările la acest proiect cinematografic la data prevăzută. 

Terry Gilliam s-a îndreptat atunci spre compania spaniolă de producţie Tornasol, cu ajutorul căreia şi-a filmat pelicula în perioada martie - iunie 2017. 

Între timp, regizorul britanic a demarat o procedură în instanţa franceză pentru a-şi rezilia contractul prin care şi-a cedat drepturile în beneficiul producătorului Paulo Branco. 

Filmările au continuat 

Dar în data de 19 mai 2017, Tribunalul Înaltei Instanţe (TGI) din Paris s-a pronunţat, într-o primă fază a procesului, în favoarea lui Paulo Branco, respingând în acelaşi timp cererea prin care producătorul portughez solicita stoparea filmărilor, pe atunci în plină desfăşurare. 

"Paulo Branco şi-a cheltuit toată energia şi timpul pentru a împiedica acest film să fie văzut", s-a plâns Terry Gilliam, în faţa presei, miercuri. 

"Nu există o negociere cu el. Cererile lui sunt ridicole, complet absurde. El încearcă să obţină cât mai mulţi bani pe spatele unui film pe care nu l-a produs", a adăugat cineastul britanic, afirmând că Paulo Branco a cerut compensaţii financiare de 3,5 milioane de euro. 

"Este absolut fals, deciziile ce vor fi luate în privinţa sumelor compensatorii se vor afla, evident, pe masa negocierilor. Noi am acceptat întotdeauna o mediere, partea adversă este aceea care nu a acceptat-o", a răspuns Paul Branco, potrivit căruia acest film "de 17 milioane de euro a fost turnat într-o manieră ilegală". 

Noul episod judiciar prelungeşte "blestemul" care loveşte de peste 18 ani proiectul filmului "The Man Who Killed Don Quixote". 

În 2000, Terry Gilliam a fost nevoit să renunţe la filmările pentru această adaptare liberă a celebrei opere literare scrise de Miguel de Cervantes, cu actorii Jean Rochefort, Johnny Depp şi Vanessa Paradis în distribuţie, din cauza unor probleme multiple. Apoi, cineastul britanic a încercat de multe ori să resusciteze proiectul, eşuând însă de fiecare dată din cauza lipsei de finanţare, relatează AGerres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel