Filip Teodorescu, fostul șef al contraspionajului, secretele statului înainte de revoluție

Fostul șef al contraspionajului din anii 80, Filip Teodorescu, a vorbit despre misiunile pe care le-a avut în afara României, precum și despre rolul serviciilor secrete în statul român.

Eu nu am spionat pe nimeni. Spionarea presupune să obții informații utile pentru țara ta”, a spus Filip Teodorescu, precizând că misiunile sale s-au axat, în principal, pe domeniul economic.

Mihai Gâdea şi Mircea Badea, aceştia l-au întrebat pe Filip Teodorescu şi despre istoricul Cristian Troncotă.

„Cristi Troncotă spune din ce a mai auzit şi citit pe la arhivă. Nu a lucrat niciodată în sistem. Nu toate sunt la arhivă, ci mai sunt şi în captele oamenilor care mai trăiesc. Eram în activitate la contraspionaj. Noi ştiam de legăturile lui Stănculescu cu MI6, am supravegheat şi întâlnirea din Ungaria de la Balaton”, a răspuns acesta.

„Cum aţi supravegheat întâlnirea?”, a fost următoarea întrebare a lui Mircea Badea.

„Când o să intraţi în contraspionaj, o să aflaţi. Nu se discută în public. Nu a fost nicio surpriză pentru noi ceea ce s-a întâmplat. Cu aprobarea expresă a preşedintelui ţării, urmăream pe cineva cu o poziţie politică foarte înaltă. În prima decadă a lunii decembrie, l-au atenţionat să-şi ia familia şi şă plece din Bucureşti. Am raportat totul”, a declarat fostul şef al contraspionajului.

Vindea informații?

Întrebat dacă generalul Stănculescu vindea informaţiile pe care le aduna de la britanici şi unguri, Filip Teodorescu a răspuns că „ar fi greu de spus”.

Fostul șef al contraspionajului a spus că este convins că la balaton s-a vorbit despre ceea ce urma să se întâmple în România.

Întrebat dacă oate aceste informări ajungeau la vârful contraspionajului, şi apoi la vârful politicii, acesta a afirmat: „În mod normal, da. Aşa se întâmpla. Totul era foarte sec, nu exista vorbăraie degeaba”, a mai adăugat fostul şef.

Politicianul despre care a afirmat că era la vârful contraspionajului a murit, spune acesta.

„Nu, din păcate a murit. Ceauşescu nu mai era ce fusese înainte. Era foarte bolnav. Fusese într-o comă diabetică în timpul unei vizite în Japonia”, a mai dezvăluit fostul șef al contraspionajului.

”Dacă nu era lovitură de stat militară nu era nimic, nicio Revoluție. Îi terminau la iuțeală. Bine că nu a fost așa. Doamne ferește. De ce să provoci morți inutile când toată lumea voia schimbarea. Artizanul a fost Stănculescu. Nu are nimeni niciun dubiu. El s-a pus de acord cu ceilalți parteneri externi”, a spus Filip Teodorescu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel