EXCLUSIV  Fetița ucisă și incendiată, la Arad. Andrei Banu: Cea mai importantă întrebare din anchetă / UPDATE

Foto: Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad - Ministerul Public, colaj DC News
Foto: Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad - Ministerul Public, colaj DC News

Fetița ucisă și găsită incendiată pe un câmp de lângă Arad a fost identificată, iar în urma audierilor, tatăl vitreg a fost reținut. Andrei Banu, fost polițist de investigații criminale, a ridicat principalele semne de întrebare din acest caz, într-o discuție pentru DC News. 

UPDATE ora 11:00: Tatăl vitreg ar fi recunoscut că a ucis-o, potrivit Antena3. De asemenea, individul ar fi recunoscut și incendierea, a precizat ulterior Digi24. 

Știre inițială

A fost reținut tatăl vitreg al fetiței ucise și găsite incendiată pe un câmp de lângă Arad. Anterior, tânărul de 23 de ani și mama biologică a fetiței au fost audiați. Întreaga poveste ar fi început duminică, când mama se afla în maternitate și aducea pe lume al treilea copil.

Tatăl vitreg, care rămăsese acasă cu ceilalți doi copii, le-ar fi spus anchetatorilor că fetița s-ar fi lovit singură și a murit. El a susținut că micuța ar fi alunecat, s-ar fi lovit cu capul de cadă și astfel ar fi survenit decesul. A recunoscut însă că i-a dus cadavrul pe un câmp, într-o valiză. Bărbatul a mai spus, de asemenea, că nu el a incendiat-o.

Am vorbit cu Andrei Banu, fost polițist de investigații criminale, pentru a pune împreună cap la cap toate informațiile. 

Cea mai importantă întrebare din anchetă: De ce nu s-a reclamat dispariția?

Andrei Banu ne-a mărturisit că, prima mare întrebare care s-a pus a fost legată de identificarea victimei pentru că "de aici pleacă celelalte cercetări". A doua întrebare esențială: De ce a ales autorul acest loc pentru a abandona cadavrul? A treia întrebare este, de altfel, și cea mai importantă: De ce nu s-a reclamat dispariția?

Plecând de la a treia întrebare, există în general mai multe variante. "Fie persoana a fost victima unei infracțiuni comise într-un cadru familial și atunci părinții sau părintele, e clar, n-au/n-are niciun interes/motiv să declare dispariția și găsesc/găsește fel de fel de soluții: că e plecată, că e grija altcuiva, ș.a.m.d."

O altă întrebare importantă, care se pune în speța de față, este - De ce a fost fetița incendiată? -. Dacă s-ar fi întâmplat așa cum susține principalul suspect, el putea să anunțe cele întâmplate, să facă demersurile necesare, să o înmormânteze. În plus, dacă nu ar fi incendiat cadavrul, cine altcineva - fără legătură cu cazul - merge pe câmp, vede o fetiță moartă și dă foc?!

În presa locală se vorbește despre faptul că bărbatul ar fi mers cu taxiul până la locul în care a abandonat cadavrul. 

Andrei Banu, fost ofițer de investigații criminale, ia în calcul ca tânărul de 23 de ani să fi fost în sevraj. Am putea vorbi deci despre un consumator de alcool și de droguri.

Privind cauza morții, despre care medicul legist a stabilit că "a fost violentă şi s-a datorat posibil unui traumatism cranio-cerebral acut cu prezenţa unui hematom subdural", Andrei Banu ne-a explicat că se dau două variante: moarte produsă cu/de corpuri dure. 

"Medicul legist dă variantele. Tu, ca anchetator, trebuie să alegi. Dacă e "cu", e lovire activă, adică fetița a fost lovită în cap cu ceva. Medicul legist poate stabili, în acest caz, pozițiile autorului și a victimei. Dacă este "de", ar fi putut s-o împingă, să o lovească cu capul de o pardoseală, de ceva dur. Pot fi și amândouă.", a precizat Andrei Banu. 

"Fata moare, mama naște"

"Mama fetiței năștea atunci. E interesant. Fetița moare, mama naște.", a subliniat Andrei Banu. 

Și totuși, gândindu-se la raționamentul principalului suspect, Andrei Banu a mai ridicat un semn de întrebare: "Vine concubina din spital, ce explicație dai că fetița nu e acasă?" "Era o amânare de o zi, două, până ieșea concubina din spital și tot ieșea la iveală."

Cazul mai aduce în atenție ceva: antecedentele. E necesară o analiză? Să se urmărească dacă existau conflicte precedente raportate, ce spuneau vecinii etc.? Cu siguranță!

Din informațiile apărute în spațiul public, înțelegem că locul faptei e încărcat cu probe. Deci, situația deja conturată va fi din ce în ce mai clară.

Mobilul crimei. Poate fi ceva banal sau poate fi un mobil sexual 

Ținând cont de cazuistică, putem aprecia că, în privința mobilului, există două variante: "poate fi banal: s-a îmbătat, a lovit-o, a căzut, nici el nu știe." Or, poate să fie un mobil sexual. Rămâne de stabilit. "La interogatoriul judiciar nu ai cum sa combați rezultatele analizelor științifice.", a punctat Andrei Banu. 

Pentru că luni, înainte de audieri și de reținerea tatălui vitreg, s-a dispus extinderea cercetărilor privind infracţiunea de violență în familie și profanare de cadavre sau morminte, Andrei Banu a remarcat că anchetatorii "și-au dat seama imediat de profilul victimei." Totodată, ieri s-a anunțat și că fetița ținea în pumn un fir de păr de 20 de cm în lungime.

"S-a acționat extraordinar. Se vede când se începe bine de la început... S-a comunicat bine și cu mass-media. Procurorul criminalist nu s-a ferit! A arătat prin mesajul lui că autorul nu poate să scape.", a remarcat Andrei Banu. 

Context. Cum a fost găsit cadavrul 

"O persoană care plimba câinele a constatat că îi adusese cățelul practic laba piciorului. Persoana a crezut inițial că e vorba de o păpușă, apoi a plecat acasă, s-a gândit `dacă era un picior de om`, ceea ce s-a dovedit că așa era, aparținea unei persoane, și a anunțat poliția, care a constatat existența cadavrului", a declarat anterior, pentru Mediafax, Ruxandra Tarcea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.

Când a revenit la fața locului, bărbatul, care-și plimba anterior câinele, a descoperit o scenă înfiorătoare: haine incendiate, împrăștiate pe câmp și un cadavru de mici dimensiuni, incendiat și fără membrele inferioare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel