Fetița cu doi tați. Decizia inedită a judecătorilor din Iași

Fetița cu doi tați. Decizia inedită a judecătorilor din Iași / Foto: Pixabay, de Petra
Fetița cu doi tați. Decizia inedită a judecătorilor din Iași / Foto: Pixabay, de Petra

O fetiță din Iași are doi tați, după o decizie judecătorească.

O fetiță din Iași are doi tați, după o decizie a judecătorilor ieșeni. Totul după ce magistraţilor Judecătoriei Răducăneni li s-a cerut să stabilească dacă o copilă din Costuleni poate avea doi taţi, scrie Ziarul de Iași. Aceștia avut nevoie de o singură discuţie în camera de consiliu pentru a spune că da, se poate.

Cine este cel de-al doilea tată al fetiței și de ce

La sfârşitul lunii trecute, C.B. s-a adresat Judecătoriei Răducăneni solicitând delegarea autorităţii părinteşti asupra fetiţei sale de 12 ani către fiul său mai mare. Bărbatul a arătat că îşi îngrijeşte singur cei trei copii, soţia sa fiind plecată în Franţa din februarie şi aflându-se în divorţ de ea. Săteanul urmează să plece el însuşi în Italia timp de trei luni, pentru a munci, aceasta fiind singura variantă pentru a-şi întreţine familia.

C.B. a arătat că şi în varianta în care ar munci undeva prin ţară, tot nu ar putea ajunge acasă mai des de o dată pe lună, fiind deci nevoie de un bărbat în casă. C.B. mai fusese plecat în străinătate în aprilie, înainte de Paşte, cu ocazia respectivă fiul său mai mare ocupându-se de fată. Nu era de altfel prima oară. În mai multe rânduri, tânărul jucase rolul singurului părinte pentru fraţii săi, atunci când atât tatăl, cât şi mama sa fuseseră plecaţi la muncă în străinătate.

Interpelat de judecători, acesta s-a declarat de acord cu propunerea tatălui său. În vârstă de 21 de ani, fiul mai mare al lui C.B. lucrează în sat, ca vânzător. El a arătat că atunci când el se află de serviciu, sora sa poate rămâne în grija celuilalt frate, în vârstă de 18 ani. La Judecătorie a fost audiată şi fata, elevă în clasa a V-a, aceasta arătând că se înţelege bine cu fratele său.

Ce spune legea

Legea permite ca, în anumite situaţii, autoritatea părintească asupra minorului să fie preluată de o rudă, cu aprobarea instanţei şi în limitele stabilite de aceasta. Judecătorii din Răducăneni au aprobat cererea lui C.B., stabilind ca până în septembrie fiul său să joace rolul de tată.

După cum au precizat judecătorii, fiul lui C.B. va trebui „să crească minora, îngrijind de sănătatea şi dezvoltarea fizică, psihică şi intelectuală a acesteia, să dea copilului orientarea şi sfaturile necesare exercitării corespunzătoare a drepturilor pe care legea i le recunoaşte, să asigure dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală şi socială a copilului în mod armonios, să supravegheze minora, să informeze minora despre toate actele şi faptele care ar putea-o afecta şi să ia în considerare opinia acesteia, să întreprindă toate măsurile necesare pentru protejarea drepturilor minorei şi să coopereze cu persoanele fizice şi persoanele juridice care exercită atribuţii în domeniul îngrijirii, educării şi formării profesionale a minorilor”.

El va avea şi dreptul de a lua anumite măsuri disciplinare faţă de copil, dar cu respectarea demnităţii sale şi fără să primejduiască dezvoltarea fizică, intelectuală, morală ori sănătatea acestuia ca şi dreptul de a cere înapoierea copilului de la orice persoană care îl ţine fără drept, dacă situaţia o impune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel