Festivalul Dinozaurilor, între 26 şi 30 iulie, în Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului

Festivalul Dinozaurilor, ediţia a V-a, invită vizitatorii să descopere, în perioada 26 - 30 iulie, locuri şi oameni din Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului, administrat de Universitatea din Bucureşti, dar şi diversitatea planetei Pământ, informează un comunicat al organizatorilor transmis Agerpres.

În prima zi a festivalului, de la ora 11,00, în Parcul Central din Haţeg va avea loc expoziţia interactivă "UNESCO Hunedoara". Geoparcul Ţara Haţegului, Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei şi Parcul Naţional Retezat - Rezervaţie a Biosferei sunt cele trei situri UNESCO din judeţul Hunedoara care reprezintă tot atâtea programe distincte ale prestigioasei organizaţii mondiale. Sub sloganul "O lume întreagă într-un singur judeţ", cele trei situri îi vor invita pe participanţi să le descopere unicitatea prin participarea la activităţi interactive.

Începând cu ora 18,00, în piaţeta spitalului orăşenesc Haţeg, elevii de la Şcoala Gimnazială Bretea Română vor prezenta piesa de teatru de păpuşi "Hansel, Gretel şi bunul dinozaur", o adaptare a celebrului basm "Hansel şi Gretel " al Fraţilor Grimm, într-o abordare inedită, cu trimitere la vieţuitoarele unice în lume ce populau acum circa 70 de milioane de ani actualul teritoriu al Geoparcului.

Pe 27 iulie, Asociaţia Femeilor din Sântămăria Orlea va depăna, începând cu ora 11,00, "Povestea firului de lână" la Şcoala de dinozauri şi meserii (clădirea şcolii) din satul Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea, un atelier participativ aflat la cea de a treia ediţie. Participanţii vor descoperi tehnici de vopsire a lânii în culori naturale, obţinute din plante. 

Tot în satul Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea, organizatorii vor oferi vizitatorilor, începând cu ora 16,00, ocazia unei întâlniri virtuale cu pterozaurul Hatzegopteryx thambema. 

În satul Peştera, comuna Sălaşu de Sus, pe 29 iulie, începând cu ora 17,00, participanţii sunt îndemnaţi să descopere elemente de patrimoniu tehnic popular, împreună cu Asociaţia Social - Culturală "Sălăşana". O moară şi o vâltoare realizate şi utilizate de săteni în urmă cu peste 100 de ani vor fi părţi componente ale unei poteci tematice.

În ultima zi a festivalului, la Muzeul Pedagogic din municipiul Braşov, începând cu ora 10,00, va avea loc vernisajul expoziţiei "Povestea Pământului". Expoziţia este organizată împreună cu Forumul Naţional al Geoparcurilor şi este o invitaţie adresată celor mici la descoperirea planetei Pământ şi a diversităţii sale prin intermediul rocilor şi al fosilelor. Şase voluntari pentru Geoparc vor susţine o serie de ateliere educaţionale care să îi ghideze pe cei mici în aventura descoperirii.

Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului cuprinde întreaga Ţară a Haţegului şi are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 147 de teritorii din 41 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internaţional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti.

Dinozaurii descoperiţi în Ţara Haţegului sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirea de cuiburi cu ouă şi pui de dinozauri, de mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel