Fernando del Paso, scriitor mexican, a murit

Doliu
Doliu

Scriitorul mexican Fernando del Paso, autor prolific de romane istorice, poet şi diplomat, contestatar şi excentric, a decedat miercuri la vârsta de 83 de ani într-un spital din Guadalajara, a anunţat universitatea din acest oraş situat în sud-vestul ţării, fără a preciza însă cauza decesului.

Alături de tine pentru totdeauna, Fernando del Paso!, a scris pe Twitter Universitatea din Guadalajara care i-a acordat scriitorului titlul doctor honoris causa în anul 2013.

Celebru pentru culorile electrizante ale ţinutelor pe care obişnuia să le poarte şi pentru simţul umorului, autorul romanului Noticias del Imperio (1987) avea o stare de sănătate fragilă.

Premiul Cervantes, în 2015

Pe parcursul carierei sale, Fernando del Paso a primit numeroase distincţii literare dintre care se remarcă celebrul Premiu Cervantes, în anul 2015.

La ceremonia de decernare a acestui premiu, autorul a criticat intens statul mexican, în ciuda unei dificultăţi de exprimare ca urmare a unui accident vascular cerebral suferit în 2013. "Furturile, extorsiunile, răpirile, dispariţiile, abuzul de putere, corupţia, impunitatea şi cinismul continuă" în Mexic, a spus el cu această ocazie.

Fiica sa, Paulina del Paso, a declarat presei că dispariţia lui Fernando del Paso ne lasă fără gustul vieţii, fără simţul umorului, o moştenire foarte preţioasă care exercită o influenţă pozitivă asupra tinerilor inspiraţi de scris".

În tinereţe, scriitorul a lucrat pentru postul britanic BBC din Londra, apoi pentru Radio France Internationale (RFI).

Moartea sa reprezintă o pierdere ireparabilă pentru literatura mexicană. Până astăzi el a fost cel mai bun scriitor în viaţă din această ţară", a scris pe Twitter preşedintele ales al Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel