Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, protest, miercuri, în fața Palatului Parlamentului

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Miercuri, 14 decembrie, va fi protest.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ își va manifesta nemulțumirile în fața Palatului Parlamentului (intrarea de la Izvor), miercuri, între orele 12.00 și 13.00. 

La această mișcare de stradă vor veni circa 600 de persoane, membri de sindicat, reprezentând personalul nedidactic din unitățile de învățământ din București și din țară. 

Nu este un protest singular

Organizatorii susțin că acest protest face parte din seria manifestațiilor care au fost demarate în întreaga Românie și care vor continua în perioada următoare.

Principalele nemulțumiri ale personalului nedidactic sunt:



neaplicare în integralitate a prevederilor Legii nr.153/2017, în condițiile în care veniturile nete ale acestei categorii de salariați sunt cuprinse între 1700-2200 lei;


neacordarea sporului pentru condiții de muncă, spor de care beneficiază salariații din alte sectoare bugetare cu funcții similare;


neplata orelor suplimentare efectuate peste programul de lucru;


inexistența normativelor de personal;


nedecontarea navetei;


neaplicarea unei indexări salariale care să acopere rata inflației, ceea ce va conduce la o scădere dramatică a puterii de cumpărare;  

   
neacordarea a 6% din PIB pentru educație, așa cum prevede Legea nr. 1 din 2011, educația urmând să primească 3,2% din PIB în anul 2023, din care 2,1%  prin Ministerul Educației și 1,1% prin autoritățile locale și pentru învățământul superior.

VEZI ȘI: Bugetul pentru Educație în 2023

Bugetul Ministerului Educaţiei 2023 a primit aviz favorabil în Comisiile parlamentare reunite de buget, finanţe şi bănci.

„În această formă bugetul asigură funcţionarea sistemului de educaţie. Evident că discutăm aici de legislaţia în vigoare, pentru că în perspectiva intrării în vigoare a noilor legi ale educaţiei cu siguranţă că şi impactul bugetar va fi diferit", a zis secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Sorin Ion.

Bugetul Ministerului Educaţiei pentru anul 2023 este de 32.325,452 de milioane de lei. Este în creştere cu 7,02% faţă de 2022, a scris luni ministrul Educaţiei, Ligia Deca, pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel