Federaţia Rusă români căzuţi la Stalingrad reînhumaţi Rossoşka

În Cimitirul Militarilor Români de la Rossoşka - Regiunea Volgograd, inaugurat în 2015, vor fi îngropate osemintele a aproximativ 350 de români căzuţi în bătălia pentru Stalingrad, identificate în fostele cimitire de campanie din diverse localităţi din regiune.

În Cimitirul Militarilor Români de la Rossoşka - Regiunea Volgograd, inaugurat în 2015, vor fi îngropate osemintele a aproximativ 350 de români căzuţi în bătălia pentru Stalingrad, identificate în fostele cimitire de campanie din diverse localităţi din regiune. După cum a declarat ambasadorul României în Federaţia Rusă, Vasile Soare, reînhumarea va avea loc în această toamnă ,

Un al doilea astfel de cimitir este proiectat a se realiza în Regiunea Krasnodar, unde se cunosc locurile de înhumare a circa 1.000 de militari români căzuţi pe frontul spre Caucaz, a adăugat diplomatul.

"Noi avem în jur de 153.000 de morţi, răniţi şi dispăruţi (în luptele pentru Stalingrad - n.r.). Avem 75-78 de localităţi unde (militarii români - n.r.) au fost înmormântaţi în zona Stalingrad. (...) Avem un acord interguvernamental în materie de îngrijire reciprocă a mormintelor militare cu Federaţia Rusă, care merge foarte bine. Noi ne îngrijim de mormintele lor, ei ar trebui să se îngrijească de mormintele noastre de acolo. Problema este că noi nu le aveam. Căutăm, găsim în localităţi, mergem după documente de arhivă. În localităţile în care îi găsim, (...) are loc o operaţiune de căutare, exhumare şi reînhumare", a menţionat, pentru Agerpres, ambasadorul României la Moscova.

Înmormântaţi pe marginea drumului sau lângă calea ferată

Vasile Soare a subliniat că, în multe localităţi, militarii români au fost înhumaţi în cimitirele localităţilor respective, dar au fost şi numeroase situaţii în care aceştia au fost înmormântaţi pe marginea drumului sau lângă calea ferată.

"Sunt foarte multe astfel de cazuri. Nu se ştie absolut nimic despre ei. Cei care au fost consemnaţi şi am avut şansa să-i găsim, îi reînhumăm. În 2015, când am inaugurat cimitirul, am înhumat primii 75, în 2016, 594. Pentru anul acesta avem în jur de 350. Cred că în septembrie-octombrie îi vom reînhuma", a precizat diplomatul român.

Acesta a menţionat că procedura este una destul de complicată.

"În primul rând, să îi identifici. Mergi pe o hartă, cauţi să o încadrezi topografic, să vezi dacă se suprapune cu ce aveai tu în 1942, când un preot militar sau altcineva făcea schiţa cimitirului", a explicat ambasadorul.

Amenajarea primului cimitir românesc în Federaţia Rusă

Vasile Soare a amintit că, în urmă cu doi ani, pe 25 octombrie 2015, s-a reuşit o premieră prin amenajarea primului cimitir românesc în Federaţia Rusă.

"Am primit 6.000 de metri pătraţi, la 38 de kilometri de Stalingrad. Până acolo au fost duse luptele. Este un cimitir frumos, mare, cu alei. Am început exhumările şi reînhumările, pe măsură ce identificăm aceste rămăşiţe. Acum considerăm că ei, practic, sunt înmormântaţi creştineşte, într-un final", a afirmat ambasadorul român.

Diplomatul a mai spus că, pe linia fostului front spre Caucaz, se cunosc locurile în care au fost înmormântaţi peste 1.000 de militari români.

"Avem în proiect să facem un al doilea cimitir, undeva în regiunea Krasnodar, în sudul Rusiei. Încercăm să facem maximum posibil să ne căutăm aceşti eroi, aceşti militari şi să amenajăm un cimitir cum se cuvine", a declarat oficialul.

El a amintit că, după încercuirea de la Stalingrad, cei care nu au murit au fost făcuţi prizonieri şi duşi în lagăre în centrul Rusiei şi până în Siberia, în special în zonele industrializate sau în cele ale minelor de cărbune sau de uraniu, la "munci foarte grele".

Aproape 20 de monumente ridicate în memoria eroilor

În memoria acestora au fost ridicate, din 2008 încoace, aproape 20 de monumente, ambasadorul menţionând că vrea să continue acest demers.

"Am avut în sute de localităţi prizonieri. În Urali, am găsit recent în 5 localităţi peste 250 (de prizonieri înmormântaţi - n.r.). După aceea, zeci în circa 20 cimitire ale fostelor lagăre", a spus ambasadorul.

Vasile Soare a menţionat şi un caz apropiat familiei sale, când a aflat că fratele bunicii soţiei sale a căzut, de fapt, prizonier la Stalingrad, şi nu murise pe front, aşa cum au fost înştiinţate rudele, găsindu-l înmormântat la 380 de kilometri de Moscova.

"Un alt element de noutate este faptul că am găsit, cu nume, prenume, prizonieri români din Primul Război Mondial (mormintele lor -n.r.). Ei au luptat în Armata Austro-Ungară şi au format apoi Corpul Voluntarilor Ardeleni. (...) Am găsit 25-26 la vreo 200 de kilometri de Moscova. E prima oară când vorbim de prizonieri români din Primul Război Mondial. Vrem să punem măcar o cruce. E într-un sat părăsit, cu biserică părăsită. Am făcut acolo o slujbă de pomenire. E datoria noastră, a tuturor, să ne aducem aminte de ei, să-i descoperim, că altfel.Dacă nici noi nu o facem...", a conchis ambasadorul roman la Moscova.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel