Federația Rusă răspunde CEDO privind eliberarea lui Aleksei Navalnîi: E impracticabil

Federația Rusă răspunde CEDO privind eliberarea lui Aleksei Navalnîi: E impracticabil
Federația Rusă răspunde CEDO privind eliberarea lui Aleksei Navalnîi: E impracticabil

Ministerul de Justiție din Federația Rusă a oferit un răspuns Curții Europene a Drepturilor Omului privitor la eliberarea lui Aleksei Navalnîi.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut guvernului rus eliberarea 'cu efect imediat' a opozantului Aleksei Navalnîi, argumentând că există riscuri pentru viaţa sa în detenţie, conform unei decizii făcute publice miercuri, potrivit AFP şi Reuters.

„Curtea a ţinut cont de natura şi amploarea riscului pentru viaţa reclamantului, deliberând în lumina circumstanţelor generale ale detenţiei actuale a reclamantului', precizează CEDO într-un comunicat, postat pe site-ul său internet, o decizie pe care Rusia, ca semnatară a Convenţiei europene pentru protecţia drepturilor omului, 'are obligaţia să o respecte” (mai multe detalii AICI).

Avocata lui Navalnîi, Olga Mikhailova, a menționat că „este pentru prima dată când CtEDO ia o astfel de decizie și autoritățile ruse trebuie să o execute”.

„Navalnîi ar trebui eliberat imediat din arest. Există un ordin clar al instanței europene, pe care autoritățile sunt obligate să îl respecte. Dacă până la data de 20 ( înainte de apelul în cazul Yves Rocher și în fața instanței în cazul „calomniei” împotriva veteranului – ed. ), acest lucru nu va fi îndeplinit, atunci acesta va face obiectul unei examinări, inclusiv în instanță”, a comentat avocata lui Navalnîi, Olga Mikhailova.

Ministerul Justiției din Rusia, reacție

Cererea CEDO pentru ca Rusia să-l elibereze imediat de sub custodie pe politicianul Alexei Navalnîi este „evident impracticabilă”, „nu există niciun temei legal pentru aceasta”, a declarat șeful Ministerului Justiției din Rusia, Konstantin Chuichenko. De asemenea, el a numit cererea CEDO „fără precedent”, „neîntemeiată” și „inadecvată” și și-a exprimat opinia că CtEDO a luat o „decizie politică” care ar putea complica „restabilirea relațiilor cu instituțiile Consiliului Europei”.

Alexei Navalnîi a fost arestat la 17 ianuarie la revenirea sa din Germania, unde fusese transportat în stare de comă după ce fusese otrăvit în august 2020 la Tomsk cu agent neurotoxic. Arestarea principalului opozant rus a provocat proteste în sprijinul lui în toată Rusia, dar autorităţile le-au reprimat, circa 11 000 de persoane fiind reţinute, precizează Ziarul de Gardă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel