Fed deschide calea pentru o scădere a dobânzilor în ideea de a susţine economia

Banca Centrală a SUA (Federal Reserve-Fed) a deschis miercuri seară calea pentru o posibilă reducere a dobânzii de referinţă, în ideea de a susţine economia pe fondul tensiunilor comerciale persistente şi a încetinirii creşterii mondiale, transmite AFP.

'Incertitudinile din jurul perspectivelor au crescut în mod evident de la ultima noastră reuniune', a concluzionat preşedintele Fed, Jerome Powell, în conferinţa de presă de la finalul reuniunii comitetului de politică monetară. 'Vom acţiona adecvat, inclusiv prompt dacă situaţia o va impune, şi vom utiliza instrumentele noastre pentru a susţine expansiunea', a spus Powell, adăugând că Fed ar putea relaxa politica monetară prin reducerea dobânzilor dar este posibil de asemenea să pună punct procesului de diminuare treptată a bilanţului său.

Pentru moment însă, comitetul de politică monetară de la Fed a decis miercuri să menţină nemodificată dobânda de referinţă în intervalul cuprins între 2,25% şi 2,50%. Analiştii au remarcat faptul că în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de politică monetară, Fed a renunţat la promisiunea de a da dovadă de 'răbdare' cu privire la o modificare a dobânzilor, o dovadă în plus în opinia lor că Fed se pregăteşte să reducă costul creditului.

În plus, în comunicat se mai precizează că economia americană a înregistrat o creştere 'moderată' şi nu una 'solidă' cum se preciza la precedenta reuniune. De asemenea, Fed şi-a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru acest an la 1,5% în loc de 1,8% cât estima în luna martie, dar a lăsat nemodificată prognoza de creştere economică la 2,1%. Potrivit lui Jim O'Sullivan, analist la HFE, faptul că preşedintele Fed 'a insistat asupra faptului că riscurile la adresa economiei au crescut creşte posibilitatea unei reduceri a dobânzilor'. Următoarea reuniune de politică monetară la Rezerva Federală este prevăzută a avea loc în perioada 30-31 iulie şi deja o majoritatea zdrobitoare a analiştilor financiari prognozează o reducere a dobânzii de referinţă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel