Fază tare cu preotul Vasile Ioana. A lansat o provocare pentru duminica viitoare, 6 iunie / video

Părintele Vasile Ioana a lansat o provocare pentru oamenii care se aflau duminică la slujba de la Biserica Sfântul Nicolae Dintr-o Zi.

”Nu veniți la biserică doar ca să primiți chestii! Am invitat un prieten la biserică într-o duminică. I-am spus să vină la noi, că aici e frumos, e o atmosferă frumoasă, cel puțin așa cred eu. I-am zis că îi va plăcea. Vine tipul, stă în biserică și, la final, mi-a zis: Auzi, mă, Vasile, la geamuri sunt vitralii sau desene? Dar lemnul ăla este termopan sau este plastic? Este lemn triplustratificat?

I-am spus: Da, e lemn triplustratificat, dar îmi pare rău că tu, la biserică, ai văzut doar lemnul mamii lui de lemn. Dă-l încolo de lemn, nu ai auzit și altceva?

Zice: Ba da, mie nu prea îmi plac geamurile astea de la geam.

Omul era legat de ce vedea el. Bine, era inginer, iar inginerii văd și măsoară totul. Ce vreau să spun cu asta este că eu, de exemplu, nu vreau să vin bou și să plec și mai bou. Dacă venim aici, ne hrănim și atunci când ne hrănim, hai să dăm și altora. Duminica viitoare, vreau să vă văd pe fiecare că veniți cu un prieten. Ce ziceți? Da? Păi înseamnă că o să închidem strada de la Librăria Eminescu. Dragii mei, fiți apostoli pentru că după ce l-ați cunoscut pe Dumnezeu nu mai vreți altceva decât să-l comunicați pe El!”, a spus părintele Vasile Ioana.   

Una dintre cele mai frumoase biserici din România

Biserica Sfântul Nicolae Dintr-o zi din București este ridicată pe locul unei bisericuțe de lemn, atestată documentar în prima jumătate a sec. al XVII-lea. Mica biserică primise numele „Dintr-o zi” pentru că ar fi fost înălţată într-o singură zi de ctitorul ei Neagul Postelnicul – un strămoș al doamnei Maria Brâncoveanu.

Cronicarul Radu Greceanu consemnează că în anul 1702 doamna Maria, rădicând acea [biserică] dă lemnu din temelie, dă piatră o au zidit, foarte iscusită şi gingaşă făcând-o, o au înfrumuseţat atât pă dinlăuntru cât şi pă din afară, precum să şi vede. Aceasta a preluat numele de Biserica „Dintr-o zi” de la vechea bisericuţă de lemn, ctitorită de Neagul. Din pictura originală, de la 1702, se mai păstrează doar icoana Sfântului Nicolae, zugrăvită pe peretele de apus al bisericii, deasupra intrării principale.

O vreme, între 1813-1825, domnitorii munteni și suita lor intrau în biserică direct în cafas, printr-o deschizătură în zidul de sud, venind de la reşedinţa domnească de peste drum de biserică printr-un coridor, construit anume pe deasupra străzii.

În timpul domniei lui Grigorie Ghica al IV-lea (1822-1828), biserica a fost restaurată și repictată, după ce, în anul 1825, un incendiu o avariase grav. De atunci datează și catapeteasma și pisania (inscripţia) de deasupra uşii de intrare.

În anul 1915 Biserica a fost declarată monument istoric prin Înalt Decret Regal

Între anii 1911 și 1947 Biserica Sfântul Nicolae Dintr-o zi a fost dată în folosința Comunității ortodoxe albaneze din București. În această perioadă a slujit aici, pentru scurt timp, şi preotul albanez Fan Noli, luptător pentru independenţa Albaniei şi pentru autocefalia Bisericii Ortodoxe Albaneze.

Începând cu anul 2004 monumentul a intrat într-un amplu proces de consolidare și restaurare, sub coordonarea părintelui paroh Vasile Ioana. Proiectul, întocmit de arhitectul Niels Auner, a cuprins următoarele lucrări: consolidarea structurii de rezistenţă, restaurarea picturii, a catapetesmei, a cafasului şi a mobilierului, refacerea pavimentului şi a tâmplăriei, restaurarea faţadei, înlocuirea turlei existente cu una în stil brâncovenesc, refacerea acoperişului ș.a. Cu această ocazie, s-au efectuat și săpături arheologice în interiorul şi în exteriorul bisericii, lucrări care au scos la lumină numeroase vase ceramice, bijuterii şi diverse monede din secolele XVII-XIX.

Pictura actuală a fost executată în tehnica fresco şi datează din jurul anului 1827. Ea este una de tranziţie, între tradiţionalul stil bizantin şi noul stil pictural influenţat de arta murală occidentală. Restaurarea începută în anul 2003 a scos la iveală frumuseţea originală a acestei picturi, păstrată aproape integral.

Biserica a fost resfinţită în ziua de 29 aprilie 2012, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu prilejul împlinirii a 310 de existenţă şi al finalizării lucrărilor de restaurare.

În continuarea acestei bogate istorii, Biserica Sfântul Nicolae Dintr-o zi reprezintă și astăzi un reper spiritual pentru credincioșii bucureșteni

Din luna martie a anului 2021, în Biserica a fost adusă o copie în mărime naturală a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Paramythia, de la Mănăstirea Vatoped, din Sfântul Munte Athos.

În acest spațiu binecuvântat, prin împreună-participarea slujitorilor și a credincioșilor Bisericii, se desfășoară o dinamică activitate pastoral-misionară. Aceasta este centrată pe mărturisirea învățăturii creștine în cea mai autentică și totodată actuală formă, pe participarea activă la sfintele slujbe și pe îmbogățirea duhovnicească continuă prin cateheze și întâlniri duhovnicești, prin organizarea de pelerinaje la locuri și oameni cu viață sfântă, prin acțiuni filantropice. Astfel, în Biserica se dă o importanță firească atât cultivării cuvântului, cât și faptelor creștine concrete. Beneficiind de poziția sa în centrul Capitalei, Biserica Sfântul Nicolae Dintr-o zi  organizează și evenimente cultural-artistice și recreative, care au drept efect consolidarea legăturii dintre credincioși: concerte vocal-simfonice, piese de teatru jucate de copiii Bisericii, concerte instrumentale susținute de tinerii din parohie, ateliere de creație cu scop filantropic, vizite la muzeele bucureștene, concursuri de fotografie, ieșiri cu bicicletele, drumeții la munte.

La această Biserică slujește îndrăgitul preot Vasile Ioana.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel