Fată de 17 ani ucisă de propria familie pentru că a purtat blugi

Fată de 17 ani ucisă de propria familie pentru că a purtat blugi
Fată de 17 ani ucisă de propria familie pentru că a purtat blugi

Numeroasele cazuri de fete și tinere care au fost agresate brutal de membrii familiei țin capul de afiș al agendei publice din India.

Incidentele subliniază cât de nesigure sunt femeile și femeile în casele lor. Neha Paswan, o adolescentă în vârstă de 17 ani, a fost bătută până la moarte de membrii familiei sale extinse din nordul statului indian Uttar Pradesh pentru că tânăra purta blugi, scrie BBC News

Mama tinerei a spus că fata sa a fost bătută cu bâta, până la moarte, de bunicul și de unchii ei, după o ceartă care a început de la hainele pe care le purta.

'După ce a ținut o zi de post religios, seara, s-a îmbrăcat cu o pereche de blugi și o bluză pentru a-și continua ritualurile. Bunicii ei s-au opus ca ea să poarte astfel de haine. Însă Neha le-a spus că blugii sunt făcuți ca să fie purtați', a relatat mama tinerei, care a punctat că situația a degenerat și s-a ajuns la violență. 

India, Afganistan, Siria, Somalia şi Arabia Saudită sunt cele mai periculoase țări pentru femei

Cea mai periculoasă ţară pentru femei este India, urmată de Afganistan şi Siria, ţări devastate de conflicte, pe locurile următoare plasându-se Somalia şi Arabia Saudită, potrivit unui sondaj dat publicităţii marţi, realizat de Thomson Reuters Foundation, în rândul a 550 de experţi la nivel global.

O anchetă similară întreprinsă în 2011 a clasat drept cele mai periculoase pentru femei următoarele ţări: Afganistan, Republica Democrată Congo, Pakistan, India şi Somalia.

Recentul sondaj a cerut identificarea primelor cinci ţări - din cele 193 ale ONU - periculoase pentru femei în privinţa serviciilor de sănătate, resurselor economice, practicilor tradiţionale, abuzurilor sexuale şi non-sexuale şi traficului de persoane. Lista celor mai periculoase ţări pentru femei, aşa cum a reieşit din sondajul întreprins între 26 martie şi 4 mai 2018:

1. India - În fruntea clasamentului, cu niveluri în continuare ridicate de violenţă împotriva femeilor, după mai bine de cinci ani de la violarea şi asasinarea unei studente într-un autobuz la New Delhi, tragedie care a provocat revoltă la nivel naţional şi a determinat guvernul să promită că se va ocupa de această problemă. India a fost considerată cea mai periculoasă ţară la trei capitole: riscul de violenţe şi hărţuire sexuale, riscuri decurgând din practici culturale şi tradiţionale şi din traficul de persoane, printre care munca forţată, sclavia sexuală şi servitutea domestică.

2. Afganistan - A doua pe listă, experţii arătând că femeile se confruntă cu probleme grave după aproape 17 ani de la alungarea regimului taliban. Cea mai periculoasă ţară pentru femei din trei puncte de vedere: violenţă non-sexuală, acces la servicii de sănătate şi acces la resurse economice.

3. Siria - Locul al treilea în ierarhia generală, după şapte ani de război civil. Considerată a doua cea mai periculoasă ţară pentru femei în privinţa accesului la servicii de sănătate şi a violenţei non-sexuale, care include violenţe legate de conflict şi abuz domestic.

4. Somalia - În conflict din 1991, este a treia cea mai periculoasă ţară pentru femei în ce priveşte accesul la servicii medicale şi riscurile ce decurg din practici culturale şi tradiţionale. Considerată a cincea cea mai periculoasă din punctul de vedere al accesului la resurse economice.

5. Arabia Saudită - Pe locul al cincilea în clasamentul general, dar regatul conservator saudit a fost considerat a doua cea mai periculoasă ţară pentru femei la capitolele acces economic şi discriminare, inclusiv la locul de muncă şi în privinţa dreptului de proprietate. Locul al cincilea în privinţa riscurilor ce decurg din practici culturale şi religioase.

6. Pakistan - A şasea cea mai periculoasă în clasamentul general, dar a patra în ce priveşte resursele economice şi discriminarea, precum şi riscurile decurgând din practici culturale, religioase şi tradiţionale, inclusiv aşa-numitele crime de onoare. Locul al cincilea în privinţa violenţei non-sexuale, inclusiv a abuzului domestic.

7. Republica Democrată Congo - ONU avertizează că milioane de oameni se confruntă cu condiţii de trai îngrozitoare, după ani de haos şi confruntări sângeroase între facţiuni. Clasată pe locul al doilea drept cea mai periculoasă pentru femei în privinţa violenţei sexuale.

8. Yemen - Locul al optulea în clasament la capitolele: acces precar la asistenţă medicală, resurse economice, violenţă non-sexuală, riscuri provenind din practici tradiţionale. Yemen este în continuare afectat de cea mai urgentă criză umanitară din lume, 22 milioane de oameni având nevoie de asistenţă vitală.

9. Nigeria - Organizaţiile pentru drepturile omului acuză armata de tortură, violuri şi omoruri împotriva populaţiei civile în cei nouă ani de lupte împotriva militanţilor Boko Haram. Pe locul al patrulea, alături de Rusia, în privinţa pericolului reprezentat de traficul de fiinţe umane.

10. SUA - Singura ţară occidentală din top 10 şi pe locul al treilea, împreună cu Siria, în privinţa riscului ca femeile să se confrunte cu violenţă sexuală - viol, hărţuire sexuală, coerciţie sexuală şi lipsa accesului la justiţie în cazuri de viol.

Ancheta a survenit după ce campania #MeToo a devenit virală anul trecut, mii de femei apelând la această mişcare pe reţele de socializare pentru a-şi face cunoscute experienţele de hărţuire sexuală sau abuz, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel