Fără scurtături. Bruxellesul încetinește aderarea Kievului la UE: Standardele și condițiile noastre trebuie îndeplinite

Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene
Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene

Von der Leyen avertizează Kievul că standardele și condițiile UE trebuie îndeplinite, înainte de aderare. 

Nu există comezi rapide, condițiile trebuie îndeplinite

Același număr unu al Executivului UE a avertizat astăzi Kievul că ”standardele și condițiile noastre într-un proces de aderare la UE trebuie îndeplinite, nu există cecuri în alb sau comenzi rapide”.

Declarațiile președintelui au venit în cadrul unei conferințe de la Bratislava, Globsec Forum 2022, și au fost destinate Kievului, care așteaptă evaluarea de către Comisia Europeană a cererii sale de aderare până în iunie. 

”Ne dorim ca Ucraina să primească statutul de candidat” la aderarea la UE pentru că ”am îndeplinit toate criteriile necesare pentru acest statut”, a declarat președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, în discursul său de luni la summitul UE, potrivit unui articol publicat de Europa Today.

”Casa europeană nu va fi niciodată completă fără Ucraina”, a subliniat Zelensky

Cu toate acestea, cuvintele de astăzi ale lui von der Leyen anticipează o cale mai puțin ușoară decât cea dorită de țara invadată de armata rusă. ”Cât de rapid este un astfel de proces depinde de țara în sine și de sprijinul nostru”, a explicat von der Leyen.

Și într-adevăr, Comisia pregătește un plan de sprijin macrofinanciar de nouă miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina să facă față atât situațiilor de urgență pe termen scurt, cât și cheltuielilor pe care va trebui să le suporte în timpul reconstrucției.

Fondurile vor fi legate de realizarea obiectivelor, printr-un program de finanțare constând în mare parte din împrumuturi și unele subvenții pentru acoperirea ratei dobânzii.

”Comisia Europeană va fi alături de Ucraina, cu toată experiența pe care o avem, pentru a o ajuta să se asigure că investiția este eficientă, împreună cu reformele necesare care, desigur, vor deschide calea pentru Uniunea Europeană”, a adăugat von der Leyen.

”Pentru noi este important să existe reforme privind capacitatea administrativă, pe un stat de drept puternic, pe o justiție independentă, pe lupta împotriva corupției și, de asemenea, să creăm un mediu favorabil sectorului de afaceri, astfel încât investitorii să aibă încredere și să revină la investiții în Ucraina”, a mai declarat von der Leyen.

Citește și....

Vicepremierul Ucrainei avertizează UE: "Este clar, viitorul Europei nu este posibil fără Ucraina"

Olga Stefanishyna, vicepremierul Ucrainei, a declarat că durata războiului depinde de o simbioză între Kiev și Bruxelles, care poate fi accelerată prin declararea Ucrainei drept „țară candidată” la UE.

„Victoria necondiționată” a Ucrainei împotriva Rusiei trebuie să fie asociată cu acceptarea acesteia de către Uniunea Europeană ca nou membru al blocului, a declarat Olga Stefanishyna, vicepremierul Ucrainei pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică.

„Este absolut clar, și este confirmat de noi și de liderii UE, că niciun viitor al Europei nu este posibil fără Ucraina”, a spus Stefanishyna. „Și niciun viitor al Ucrainei nu este posibil fără Europa”.

Aderarea la UE face parte din „victoria necondiționată” pe care Ucraina o consideră acum posibilă

Victoria Ucrainei, a adăugat ea, ar reprezenta „victoria necondiționată a democrației și victoria necondiționată a acestor valori”.

„Există un consens larg, nu numai între liderii UE, ci și între partenerii transatlantici, inclusiv SUA, Canada și, în general, grupul G7, că, dacă acest război nu se încheie cu victoria necondiționată a Ucrainei... orice alt scenariu este inacceptabil”, a spus ea într-un interviu acordat publicației News Week.

„Pentru că acesta va fi un război fără sfârșit, un război epuizant pentru Ucraina și pentru țările europene, care ar provoca o mulțime de crize globale - precum crizele alimentare, precum crizele energetice - și care, practic, ar fi un răspuns pentru Putin că a acționat eficient și că acum poate viza orice alt capital”.

Stefanishina a mai susținut ca prin discursul lui Putin de Ziua Victoriei la Moscova, acesta „nu vorbea despre războiul cu Ucraina. El a declarat deja că acesta a fost un război împotriva NATO”.

Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel