Fără prospect pentru medicamente. De ce vrea Comisia Europeană să îl interzică

Sursa foto: pxhere.com
Sursa foto: pxhere.com

Gata cu pliantele din pachetele de medicamente: în locul lor un cod QR care vă va permite să verificați pe smartphone toate informațiile despre medicament, de la dozare la contraindicații. 

Propunerea este prevăzută de reforma legislației farmaceutice pe care o pregătește Comisia Europeană, care are ca scop îmbunătățirea accesului pacienților la medicamente, inclusiv prin medicamente mai ieftine.  

Digitalizarea informațiilor

Tot din acest motiv, atenția s-a concentrat pe pliante. Digitalizarea tuturor informațiilor despre un medicament, potrivit Bruxelles-ului, ar fi găsit acordul tuturor părților chemate să participe la reformă, de la companiile farmaceutice până la organizațiile de protecție a pacienților.

”Avantajele sunt multe. Lanțurile de aprovizionare vor deveni mai simple, vor fi mai puține probleme de penurie de medicamente, informațiile disponibile pot fi actualizate imediat și se vor realiza economii semnificative pe hârtie”.

Aprovizionarea cu hârtie

Potrivit Europa Today, problema aprovizionării cu hârtie nu este atât de minoră: toamna trecută ”au fost probleme majore cu aprovizionarea cu hârtie și carton, care la rândul lor ne-au împiedicat pentru câteva zile să distribuim antibioticele într-un moment în care deja lipsea acest tip de medicamente”, spune Alicia Govantes, director tehnic al Normon, unul dintre cei mai mari producători de medicamente generice.

Dar însăși Govantes recunoaște că trecerea de la pliantul de hârtie la cel online implică riscuri: "Ca societate nu suntem dispuși să eliminăm hârtia. Nu putem risca să lăsăm pe nimeni în urmă".

Cel mai mare risc este că ”bătrânii, vulnerabili și mai puțin înclinați către digital au acces mai dificil la informații esențiale pentru sănătatea lor”. Din acest motiv, proiectul Comisiei prevede ca țările să decidă cum și când să facă pasul, în funcție de ”diferitele niveluri de dezvoltare digitală ale statelor membre”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel