€ 5.0919
|
$ 4.3707
|
Curs valutar: € 5.0919
|
$ 4.3707
 

FAO: Prețurile mondiale la alimente au explodat în februarie din cauza zahărului și a uleiurilor vegetale

plafonare-adaos-comercial-alimente-de-baza_95992400 Freepik
 

Prețurile produselor alimentare de bază au înregistrat o creștere semnificativă în luna februarie, fiind influențate în principal de scumpirea zahărului, produselor lactate și uleiurilor...

Potrivit unui raport publicat vineri de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), indicele global al prețurilor la alimente a ajuns la 127,1 puncte, fapt care marchează o creștere de 1,6% față de luna ianuarie și de 8,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.


Zahărul, motorul principal al scumpirilor

Cea mai mare creștere a fost înregistrată în sectorul zahărului, unde prețurile au urcat cu 6,6% față de luna precedentă, conform Reuters.

Această evoluție a fost determinată de îngrijorările privind o ofertă mai restrânsă la nivel global pentru sezonul 2024/2025, în special din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile din Brazilia, principalul producător mondial.


Produsele lactate și uleiurile vegetale, în ascensiune

Sectorul produselor lactate a înregistrat o creștere de 4% în februarie, pe fondul unei cereri puternice de import care a depășit capacitatea de producție a principalelor regiuni exportatoare. Toate categoriile de produse lactate au consemnat scumpiri semnificative.

De asemenea, prețurile uleiurilor vegetale au crescut cu 2% față de ianuarie și cu 29,1% în ritm anual. Această majorare a fost susținută de scumpirea uleiului de palmier, soia și floarea-soarelui, pe fondul unor constrângeri de aprovizionare din Asia de Sud-Est și a unei cereri puternice din industria biodieselului.


Evoluția prețurilor cerealelor și cărnii

Indicele FAO al prețurilor cerealelor a crescut cu 0,7% față de luna precedentă. Grâul s-a scumpit din cauza ofertei reduse din Rusia și a temerilor privind culturile din Europa de Est și America de Nord.

De asemenea, porumbul a continuat să crească pe fondul reducerii producției din Brazilia și a cererii puternice de export din SUA. În schimb, prețurile mondiale ale orezului au scăzut cu 6,8% în februarie.

Pe de altă parte, prețurile cărnii au înregistrat o scădere marginală de 0,1% în cursul lunii.


Prognoze optimiste pentru producția mondială de grâu și orez

Într-un raport separat, FAO estimează o creștere modestă a producției globale de grâu pentru 2025, care ar urma să ajungă la 796 de milioane de tone, cu aproximativ 1% mai mult față de anul precedent. Această evoluție pozitivă este susținută de așteptările privind creșterea producției în Uniunea Europeană, în special în Franța și Germania. Cu toate acestea, condițiile meteo nefavorabile, precum seceta din Europa de Est și precipitațiile excesive din Europa de Vest, ar putea influența randamentele.

În SUA, suprafața cultivată cu grâu ar putea crește, însă producția ar putea fi afectată de secetă. În ceea ce privește orezul, FAO prognozează o recoltă record de 543 de milioane de tone în sezonul 2024/2025, susținută de condițiile favorabile din India, Cambodgia și Myanmar.

Totodată, estimările pentru producția globală de cereale în 2024 au fost revizuite pozitiv, la 2,842 miliarde de tone, ușor peste nivelul din 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Comentarii

Pentru a vedea sau a publica comentarii, te rugăm să te autentifici în Facebook.
 
 
 
 
 
x close