Fălcoi: Putin s-a gândit și la Moldova. Sunt convins că azi Rusia știe că un conflict convențional cu NATO ar fi o defilare

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Nicu Fălcoi, deputat din partea USR și membru al Comisiei pentru Apărare, și-a arătat convingerea că înainte de invadarea Ucrainei președintele rus Vladimir Putin s-a gândit foarte serios la vechile granițe sovietice, ceea ce implică inclusiv Republica Moldova.

Nicu Fălcoi, fost pilot de supersonice, deputat din partea USR și membru în Comisia pentru Apărare, prezent la emisiunea Obiectiv EuroAtlantic difuzată săptămânal vineri pe DefenseRomania, precizează că războiul generat de Rusia în Ucraina a arătat marile slăbiciuni ale Armatei ruse.

Cu alte cuvinte, mitul Armatei Roșii a cam căzut.

„În opinia mea Vladimir Putin a pierdut deja acest război. Armata rusă și-a arătat slăbiciunile, toată lumea credea că e mult mai puternică decât ne-a arătat în ultimele luni”, a precizat Nicu Fălcoi.

Deputatul român e convins că Vladimir Putin s-a gândit înainte de Ucraina și la alte foste republici sovietice, inclusiv Republica Moldova, dar în prezent Armata rusă e împotmolită în Ucraina de aproape 6 luni unde controlează anumite părți din est, fără să deține însă un control total. Faptul că rușii nu mai pot avansa la un nivel semnificativ iar ucrainenii nu au încă capacitatea de a lansat o contraofensivă majoră, ne indică un război care se va prelungi.

„E destul de puțin probabil ca ei (n.r. - armata rusă) să defileze prin Ucraina (...) La începutul acestui conflict sunt convins că Putin s-a gândit foarte serios și refacerea granițelor fostei Uniuni Sovietice. (...) Dar eu nu cred că vor îndrăzni, cel puțin în viitorul apropiat, să se îndrepte nici către Republica Moldova. Deși la începutul sunt convins că Vladimir Putin s-a gândit serios și la acest lucru pentru că el își dorește revenirea la acele granițe și își dorește ca Rusia să aibă în continuare un cuvânt de spus, la fel cum a avut URSS pe vremuri”, a explicat deputatul român.

În ceea ce privește o confruntare a Federației Ruse cu NATO, Fălcoi refuză să creadă că regimul de la Kremlin ar putea lua o decizie atât de irațională încât să atace un stat membru NATO, decizie care ar duce implicit la activarea celebrului Articol 5 al Trantatului de la Washington care presupune intrarea în război a celei mai puternice alianțe militare din istorie. Și, consideră deputatul român, dacă ar fi să excludem armele nucleare, un război între NATO - care reprezintă jumănate din economia lumii - și Federația Rusă ar fi o defilare pentru aliați.

„Eu refuz să mă gândesc că Rusia ar îndrăzni să atace orice membru NATO pentru că atunci ar intra într-un conflict deschis cu Alianța. Ori în acest moment, excluzând armele nucleare, cred că forțele armate ale NATO sunt net superioare din absolut toate punctele de vedere Armatei ruse și ar fi o defilare un astfel de conflict”, a conchis Nicu Fălcoi.

Emisiunea integrală difuzată de DefenseRomania poate fi urmărită mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel