Falcă pregătește o mega-fântână arteziană pe Mureș, miniatura celei din Dubai- Foto

Sute de jeturi de apă, verticale şi înclinate, cu bule de săpun şi muzică, un proiector de lasere de lumini şi şansa de a retrage fântâna pe vreme rea. Acesta este mega-proiectul primăriei din Arad. Valoarea este estimată la 23.000 de lei și totul va deveni realitate în opt luni.
Conform ziarului Arad Online, primăria Arad are în vedere amplasarea unei fântâni arteziene spectaculoase pe Mureş, între piciorul podului Decebal şi primul pod de pontoane de lângă. Consilierii locali își vor exprima poziția la şedinţa extraordinară în 23 ianuarie.

Proiectantul specifică că nu este vorba de o fântână oarecare. Este o fântână cu 316 de jeturi de apă, cu bule de săpun şi lasere. Cele mai înalte ating 15 metri. Mega-fântâna va avea patru jeturi fixe, cinci jeturi rotitoare, care vor crea o piruetă. Dar pentru ca efectul să fie cel scontat, proiectul prevede alte 110 jeturi de zece metri în spirală pe verticală și încă 9 jeturi verticale, care urcă, coboară și dispar. De asemenea, în proiect mai sunt incluse mănunchiuri de jeturi, jeturi parabolice sau sub formă de tuburi.

Pentru ca fântâna să fie una completă, jeturile de apă vor fi dublate de lumini. Fântâna va fi dotată cu un proiector pentru lasere de lumină. Din detaliile proiectului, fântâna va fi miniatura celei mai mari fântâni arteziene din Dubai. De asemenea, proiectanții mai prevăd realizarea unei tribune, pe trei rânduri, pe fiecare mal al Mureşului, care va permite urmărirea spectacolului fântânii arteziene şi al proiecţiilor. Pe lângă realizarea fântânii, proiectanţii au mai propus forarea coloanelor, executarea unei grinzi de legătură între coloane şi montarea de ancore pentru retragerea fântânii. Proiectul va deveni realitate în opt luni.

Studiul de fezabilitate arată că fântâna arteziană amplasată pe râul Mureş ar ocupa o suprafaţă de 3.000 metri pătraţi, având 100 metri lungime şi 30 metri lăţime.

Fântâna va fi prevăzută cu mecanism anti-viituri, care să-i permită să se retagă la maluri în cazul în care râul se va umfla sau va deveni navigabil.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel